kiadvány

2020.10.19. 12:30

Bemutatják az értékeket

Az épített örökséget, a hagyományokat, a civileket és jeles személyiségeket is felvillantja egy most megjelent kiadvány.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

A helyi értékeket középpontba állító kiadványt készített a mezőkeresztesi önkormányzat. A Mezőkeresztes, a hely, ahol az érték örökséggé válik című százoldalas kiadványt 700 példányban jelentette meg a helyhatóság. Majoros János polgármester elsőként a Dél-Borsodi Leader Egyesület – amely másfél millió forinttal támogatta a megjelenést – mezőcsáti közgyűlésén mutatta be a kötetet a közelmúltban, amelyet minden tagönkormányzatnak eljuttatnak.

Hiánypótló kiadvány

– A kis könyvet a saját közösségünkről készítettük – mondta Majoros János polgármester. – A Leader-pályázatoknál a projektelképzelések közé került helyi kiadványok támogatása. Mi elsődlegesen egy, a várost bemutató könyvet szerettünk volna, ám a kiírás végül a helyi értékekre vonatkozott, hiszen a közösség is ezekre fókuszál. Így könyvünk Mezőkeresztes értékeiről szóló hiánypótló kiadványként született meg.

Egy százoldalas kis könyvben sokkal több dolgot is ki tudtak volna fejteni egy-egy helyi értékről, civil szervezetről, történelmi eseményről, személyről vagy épített örökségről, hagyományról, de szerencsére ezekből a városban sok van, így mindegyikről néhány fotó s rövidebb ismertető jelent meg, illetve helyet kapott benne néhány közérdekű információ is.

Majoros Jánostól megtudtuk, a könyv helyi összefogással készült, hiszen közreműködtek benne az önkormányzat és intézményeinek dolgozói, valamint a civil szervezetek is.

Elkészítésénél támaszkodtak a helyi értéktár bizottság munkájára, amelynek tevékenysége nyomán már korábban felszínre kerültek történetek, értékes alkotók. De

a kiadványnak köszönhetően is nagyobb ismertségre tehetnek szert olyan személyek, akik tevékenysége eddig kevéssé volt ismert. A polgármester megjegyezte, van egy kis hiányérzet benne a kötet kapcsán, hiszen nem domborodik ki eléggé az egyre sikeresebben újjáélesztett lovas-, fogathajtó-hagyomány. Ezt majd pótolják valamilyen formában. Szeretnék majd folytatni ugyanis a kiadványt, hiszen a település vezetőinek küldetése, hogy elősegítsék Mezőkeresztes hírnevének öregbítését. Remélik, pozitív fogadtatásra talál majd a könyv, amely elérhető lesz a városi könyvtárban, s rendezvények meghívott vendégei számára is tesznek el belőle.

(A borítóképen: Majoros János a kiadvánnyal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában