koronavírus

2020.10.03. 14:00

Az idősek kora reggel vásároljanak!

Délelőtt sok idős volt a piacon. Azt mondták, vigyáznak magukra.

Hegyi Erika

Fotó: Bujdos Tibor

Az idősek korán reggel vásároljanak be, amikor az üzletekben és a piacokon még nincsenek sokan, kérte a napokban Müller Cecília országos tiszti főorvos. A járvány második hulláma alatt ugyanis nem vezettek be úgynevezett idősávot, mint tavasszal. Még jól emlékszünk rá, hogy akkor a 65 év felettiek délelőtt 9 és 12 óra között intézhették el a bevásárlást. Az intézkedés célja a legveszélyeztetettebb korosztály védelme volt.

Hetente kétszer

Kedd délelőtt a Búza téri piacon jártunk, hogy megtudjuk, az idős emberek betartják-e a kérést, és hogy egyébként hogyan tudják magukat megóvni a fertőzéstől. Délelőtt 10 órakor bőven találkoztunk nyugdíjasokkal.

– Rám nem vonatkozik a tiszti főorvos kérése, mert hiába vagyok 72 éves, dolgozom. Muszáj, mert kevés a nyugdíjam – mondta Kiss Józsefné. Hozzátette: igaz, most otthon van, mert orvoshoz jár. Azonban amikor reggel 8-ra munkába igyekszik, előtte bevásárol. Egyedül él, így elég hetente egyszer-kétszer boltba mennie.

– Azért igyekszem kerülni a zsúfolt helyeket. Általában otthon vagyok, de néha muszáj kijönni. Teljes védelem azonban nincs. Itt a piacon most nincsenek sokan, de elég, ha csak egy ember fertőzött, és ő közel kerül hozzám. De az is igaz, hogyha nem megyek sehová, akkor kisebb az esélyem, hogy elkapjam a koronavírust – mérlegelt Kiss Józsefné. Azzal folytatta, hogy megfigyelte, sokan az álluk alatt hordják a maszkot. – Ennek semmi értelme nincs. Nekem is bepárásodik a szemüvegem a maszktól, de muszáj feltenni, mert védelmet ad. Ha hazamegyek, az az első, hogy kezet mosok. A gyerekeim sem jönnek gyakran. Az egyik külföldön él, a másik sokat dolgozik, úgyhogy telefonon beszélgetünk – árulta el az idős asszony. A 80 éves Jolikával is a piacon találkoztunk. Megtudtuk, ő általában délelőtt vásárol be a boltban és a piacon is. De nem jár gyakran, hetente maximum kétszer. Az a tapasztalata, hogy dél­előtt egyik helyen sincsenek sokan. Fontosnak tartja a maszk viselését, és otthon az alapos kézmosást.

Veszélyforrás a busz

– Veszélyforrás a busz, azzal járok, de vigyázok, hogy ne legyen hozzám senki túl közel. A nagyobb társaságot kerülöm, de az unokatestvéreimmel azért találkozom, főleg, hogy az unokaöcsémmel egy udvarban lakom. Ő segít nekem mindenben. Az az igazság, hogy félek a fertőzéstől, mert amit hallani a betegségről, az riasztó. De néha muszáj sétálni, emberek között lenni – indokolt Jolika.

Egyre több beteg

Kiss Lajosné épp hagymát válogatott, amikor megleptük a kérdéseinkkel.

– Általában 8 és 9 óra között vásárolok, de nem mindig sikerül ekkor. A reggel 6-7 óra nekem túl korán van – magyarázza a 78 éves asszony. Elmondta azt is, hogy a maszkot mindig hordja, ha vásárolni megy, és van nála kézfertőtlenítő is. A vásárlás sem mindennapos program számára, 7–10 naponként megy boltba vagy piacra.

– De az az igazság, hogy bárki bárhol elkaphatja a koronavírust. De én már nem félek! Csak a fiatalok ne legyenek betegek! – fogalmazott.

A 81 éves Mária már bevásárolt, ő is azt kérte, teljes nevét ne írjuk meg.

– Eddig nem féltem a vírustól, de látom, hogy egyre több a beteg, egyre többen vannak lélegeztetőgépen, és a halottak száma is növekszik. Úgyhogy elhatároztam, még ritkábban megyek majd a boltba vagy a piacra, inkább többet vásárolok egyszerre. Viszont azt tapasztaltam, hogy délelőtt kevesen vannak a piacon, mert a fiatalok ilyenkor dolgoznak vagy iskolában ülnek – magyarázta Mária.

(A borítóképen: Nem tartják veszélyesnek a piaci vásárlást)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában