beruházás

2020.10.18. 17:30

A térség ékköve lehet a gyógy- és egészségpark Mezőkövesden

Számtalan attrakció és látványelem gazdagítja a pénteken átadott beruházást.

Horváth Imre

Tállai Anrás, Fekete Zoltán, Dányi Gábor

Fotó: Vajda János

Egyedi látványelemek, többféle mozgáslehetőség, kikapcsolódás és szórakozás a mottója a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő bejáratával szemben megvalósult beruházásnak. Az átadó ünnepséget pedig az égiek is kegyeikbe fogadták, ugyanis az egész napos borús, esős idő után éppen akkor sütött ki a nap, amikor dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere köszöntőjében arról beszélt, hogy a 2013-ban elnyert gyógyhely cím adott lehetőséget arra, hogy a fejlesztésre pályázatot nyújthassanak be. Ezt 2016-ban adták be a Gazdaságfejlesztési Innovációs és Operatív Program keretében, 2017-ben pedig megkapták a pozitív elbírálást, ezzel együtt 884 millió forintos támogatás, melyhez 25 millió önerőt kellett biztosítani. A kivitelezési munkálatok 2019 tavaszán kezdődtek meg.

Zöld liget

– A cél az volt, hogy a gyógyhely egyediségére épülő profilt alakíthassunk ki, megcélozva a turisztikai szezon meghosszabbítását, innovatív elemek használatával – mondta a polgármester, majd hosszan sorolta azokat az elemeket, amelyek a ligetben megtalálhatóak. Így egy emelvény, amely alkalmanként színpadként is üzemel majd, mögötte egy olyan terepelem, amely párakapuként, ködszínházként, és fényjáték helyszíneként is működhet. A téren kapott helyet egy szökőkút medencével, illetve több kerékpárral meghajtható látványelem. A fürdőbe vezető kerékpárút mellett kiépült egy több, mint száz kerékpárt befogadni képes fedett tároló, ahol elektromos kétkerekűeket is tölteni lehet. A vizesblokk egy „S” alakú filagória alatt kapott helyet, amely a matyó művészet színvilágát adja vissza, és amely alatt a látogatókat kiszolgáló építmények mellett egy információs pont is épült. De van ajándékbolt, helyi termékeket kínáló termelői piac, segway és kerékpár kölcsönző, jóga tér és Tai Chi mező, petanque és sakk pálya, valamint háromdimenziós aszfaltrajzok és fotópontok.

A zöld ligetben szabadtéri fitnesz eszközök – köztük több kerekesszékesek számára is –, rekortán futókör, kneipp ösvény, ökológiai tanösvény, tematikus játszóparkok, élősövényből készült labirintus, japánkert, tavacska és sétautak szolgálják az aktív pihenés lehetőségét.

Padok, több ezer fa

Nyolcvan szabadtéri pihenőpad, hatvan hulladékgyűjtő edény, nyolcvan új energiatakarékos kandeláber, több ezer fa, bokrok, cserje, egynyári és évelő virág került telepítésre. A tér körül 325 autó befogadására alkalmas parkolóhelyet alakítottak ki, ahol elektromos autók töltésére is lehetőség van. A buszmegállóhoz pedig fedett pavilon épült.

Fekete Zoltán hangsúlyozta, hét új munkahely is létrejött a liget működtetése kapcsán. Megköszönte mindenkinek a munkáját, a kormánynak a támogatást és Tállai Andrásnak a segítséget. „Amikor tavasszal a természet magára talál és a növények megerednek, nem csak Mezőkövesd, de az egész térség, régió egyik ékköve lesz ez a liget” – tette hozzá.

Nyolcvan éve

Mindig a hála a tisztelet érzése keríti hatalmába, ha ide jön, jó visszaemlékezni arra az emberre, akinek köszönhetik, hogy van egy gyógy- és strandfürdő, aki nem más, mint Zsóry Lajos, mondta beszéde elején Tállai András miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő. Zsóry Lajos 1938-ban találta meg a gyógyvizet, és 1940-ben már megnyílt az első medence.

– Itt ünneplünk nyolcvan év múlva, örülök, hogy ezt megtehetjük. Ehhez a beruházáshoz kellett Magyarország kormánya, amely a koronavírus járvány ellenére sem állítja le a beruházásokat, vagy növeli az adót, hanem azt mondja, hogy beruházni kell, fejleszteni, mert az munkahelyet hoz létre. Ugyanakkor, mint jelen esetben erősíti az idegenforgalmat és turizmust, amely a legnagyobb áldozatot szenvedte el a vírushelyzet miatt. Négyezer milliárd forintnyi, a GDP tíz százalékát meghaladó új beruházásokról született döntés – mondta.

A fejlesztés kapcsán a miniszterhelyettes személyes élményeket is megosztott: milyen nagy élmény volt esküvőt látni itt, kikerékpározni ide a városból, és, hogy az unokái mennyire élvezték a ligetben, illetve az azon belül található játszótéren a játékot. Mint mondta: pont ez a lényeg, hogy itt minden korosztály jól érezze magát.

A köszöntők után dr. Török László, a Jézus Szíve plébánia plébánosa áldotta meg a ligetet, amelyet a nemzetiszín szalag átvágásával adott át Tállai András, dr. Fekete Zoltán és Dányi Gábor, a kivitelező D-Gesztor Kft. ügyvezetője.

(A borítóképen: Tállai András, Fekete Zoltán és Dányi Gábor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában