Közlekedés

2020.10.26. 09:30

A köd az autóvezetők egyik nagy ellensége

Egyesek a téli csapadék hiánya, mások épp a hideg és a fagyok miatt panaszkodnak.

Szaniszló Bálint

20200121 Tatabánya Reggelre 100 méter alá csökkent a látótávolság. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a megye egész területére. Az M1-es autópályán is jelentősen csökkent a látótávolság. A képen: a Turulhoz vezető út ködbe borult Fotó: Zantleitner Ingrid ZI Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra

Forrás: MW

Fotó: Zantleitner Ingrid

A kedvelhető téli időjárás kérdése általában megosztja az embereket, van, aki imádja a fagyokat, havat, jeget stb., mások viszont borzongva gondolnak a sötét, hideg, latyakos időszakra. Egy viszont biztos, a téli időjárás mindenkit ugyanúgy érint közlekedési szempontból. Sajnos a téli félévben sokkal magasabb a baleseti statisztika, és igen valószínű, hogy ezt nagyban befolyásolják az ebben az időszakban megváltozó időjárási körülmények.

Látni és látszani

Az ősz beköszöntével az egyik legnagyobb változást a reggeli köd szokta jelenteni. Igen veszélyes tud lenni, mert hirtelen változik a sűrűsége, és így könnyen nagy sebességgel futhat bele az óvatlan autós egy sűrűbb ködfoltba, ahol nemcsak a látótávolság csökken ugrásszerűen, hanem a ködből kicsapódó párától nedves útfelszínen jelentősen megnő a féktávolság is. Sőt, ha a hőmérséklet a talaj közelében fagypont körül alakul, könnyen le is fagy ez a nedvesség, ami az útfelületet is gyorsan tükörjéggé változtathatja.

Párás időben, különösen ha a prognózis ködfoltokra hívja fel a figyelmet, mindenképpen óvatosan vezessenek! Úgy válasszanak utazási sebességet, hogy bármikor biztonságosra tudják azt mérsékelni. A baleset-megelőzési szakemberek ajánlása az alábbi: 100 méteres látótávolság esetén ne haladjon gyorsabban 80 km/óra sebességnél, 50 méteres látótávolság esetén ne haladjon gyorsabban 50 km/óra sebességnél, 50 méter alatti látótávolság esetén pedig a 20–30 km/órás sebesség a legbiztonságosabb.

Amennyiben fel van szerelve autója ködlámpával, jó, ha tudja, hogy a hátsó ködlámpa használata lakott területen nem engedélyezett, mert könnyen elvakíthatja az ön mögött haladó autóst.

(A borítóképen: A nem megfelelő látótávolság balesetveszélyes)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában