ünnepi közgyűlés

2020.10.24. 15:00

A hőseinkre emlékeztek

Az 1956-os forradalom nagyon sok barátot szerzett Magyarországnak.

Szaniszló Bálint

Mankovits Tamás, Takács István, Hojnyák Dávid (b-j)

Fotó: Vajda János

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek csütörtökön Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat ünnepi közgyűlésén. Az ünnepi ülést Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében megemlékezett a forradalom hőseiről és azokról az értékekről, amelyeket a forradalmárok harcoltak ki a magyarság számára, és amelyek a mai napig vezérfonalként szolgálnak az ország polgárainak.

A szabadságvágy miatt

Az ünnepi megyei közgyűlési ülésen Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettes így emlékezett: „a forradalom és szabadságharc idején Miskolcon, a megyeháza épületében működött a Forradalmi Munkástanács, itt fogalmazták meg a megyei egyetemisták és munkások követeléseiket, majd vitték azokat Budapestre.” Arra hívta fel a figyelmet, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tartottak ki legtovább „a forradalmi gócpontok”, Sátoraljaújhelytől Mezőkövesdig, Ózdtól Kazincbarcikáig.

Szólt arról is, hogy az 1956-os megmozdulások Miskolcon, Budapesten és szerte az országban a magyarok bátorságának és szabadságszeretetének olyan „elementáris megnyilvánulásai” voltak, amelyekre „az egész világ felkapta a fejét”. Hozzátette: arra is felfigyelt a világ, hogy milyen „brutális és totális birodalmi erőszak” nyomta el a magyar nemzet bátor szabadságvágyát. Az 1956-os forradalom nagyon sok barátot szerzett Magyarországnak – mondta. Arról is beszélt, hogy „egy nemzet vagyunk”, összetartozunk. A száz évvel ezelőtti „országcsonkítás” nem volt képes változtatni a magyar állam felépítésének ezer év alatt kiforrott alapján.

Deák Ferencet idézve azt mondta: a magyar megye olyan kincs, amellyel Európa legszabadabb nemzetei sem dicsekedhetnek, „ezen municípiumok álltak őrt”

az alkotmányért, „innen forrásoznak a nemzet jogai”.Az államtitkár kitért arra is, hogy napjaink közös ellensége – „amivel szemben harcot folytatunk” – nem

látható, és nem emberek alkotják, ez a közös ellenség a járvány, amely ellen együtt kell küzdeni. Azt mondta: Magyarország az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a jól védekező országok között van. „Most csak egy dolog számít, hogy mi, magyarok számíthassunk egymásra, hogy együtt védekezzünk a fenyegetés ellen.”

Az ünnepi közgyűlésen Bánné dr. Gál Boglárka elnök és Szabó Gergely alelnök átadták a megyei önkormányzat kitüntetéseit. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Alkotói díját Mankovits Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat „Pro Comitatu” díját pedig dr. Rohály Judit érdemelte ki. Az augusztus 19-ei ünnepi közgyűlésen nem tudták átvenni kitüntetéseiket, így Takács István, Sajósenye polgármestere most vette át a VI. Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Öröksége értékdíj különdíj kategóriájában a Máriássy-kúria elismerését, Hojnyák Dávid pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Példakép díját.

(A borítóképen: Hárman a díjazottak közül: Mankovits Tamás, Takács István és Hojnyák Dávid)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában