Miskolc

2020.09.21. 09:30

Változásra vár a kgfb-díjszámítás

A jegybank a megalapozott díjkalkulációt, az ombudsman a bonus-malus rendszer felülvizsgálatát kéri.

Méhes László

20200803 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Hármas karambol Debrecenben, két embert a tűzoltók szabadítottak ki.

Forrás: MW

Fotó: Kiss Annamarie

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás hagyományos, decemberi évfordulója előtt a díjszámítás jelenlegi gyakorlatának felülvizsgálatára szólította fel a biztosítókat a Magyar Nemzeti Bank. Körlevélben tudatták az érintettekkel: nem tartják jó gyakorlatnak, hogy egyes biztosítók ügyfélkörüket többszörös túlárazással megállapított díjakkal, károkozói vagy egyéb pótdíjakkal sújtják, amivel kiüresítik a kockázatalapú díjazást és a bonus-malus rendszert.

Ombudsmani vizsgálat

Ez utóbbi megállapítást erősítette meg a Magyar Autóklub panaszára indult ombudsmani vizsgálat, amely szerint

a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra (kgfb) vonatkozó jelenlegi szabályozás lehetőséget ad a biztosítóknak az indokolatlan túlárazásra, ami torzítja a jogalkotó akaratát és sérti a jogbiztonság elvét. Az alapvető jogok biztosa, dr. Kozma Ákos jelentésében megfogalmazta: bár az árak meghatározása természetes módon tükrözi a biztosítók gazdasági érdekeit, ezzel szemben a működésüket szabályozó rendelet egyáltalán nem tartalmazza a fogyasztók érdekeinek védelmét. Mindez lehetővé teszi – állapította meg –, hogy a biztosítók nem egy alkalommal a kárstatisztikai adatoktól elszakadó pótdíjat állapítsanak meg. A kockázatalapú díjkalkulációnak ez a gyakorlata éppen a bonus-malus rendszert veszi semmibe, ami a biztosítási alapdíjnak akár a 150 százalékos növekedését is eredményezheti az ügyfél számára. Az ombudsman ezért felkérte a pénzügyminisztert: fontolja meg a bonus-malus rendszer, az abba való besorolás, illetve a kártörténeti igazolások kiadásának szabályairól szóló rendelet módosítását. Az új szabályozásnak megítélése szerint egyértelműen rendeznie kell a kártörténeti adatok biztosítók által történő felhasználásának szabályait, ami korlátok közé szorítja a jelenleg díjemelési tételként hivatkozott károkozói pótdíjat.

Az ombudsmani jelentés nyomán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétette: a Központi KGFB Tételes Adatbázisa – amelybe 2011-re visszamenőleg szolgáltatnak szerződés- és káradatokat a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási üzletágban érdekelt biztosítók – kellő statisztikai hátteret ad valamennyi piaci szereplő számára a megalapozott díjtarifák kialakításához. Az adatbázis negyedéves bontásban ismerteti az egyes díjosztályoknál – többek között – a szerződők életkorát, területi megoszlását, az okozott károk számát, a lekérdezés időpontjában aktuális összesített kárkifizetést vagy akár a káreseményekhez tartozó részkárokat (például személyi sérülés, dologi kár). Ennek ismeretében egy piaci szereplő sem magyarázhatja a statisztikai adatok hiányával, ha megalapozatlan díjtarifákat hirdet meg – állítják. Az MNB ugyanakkor felszólította a kgfb-biztosítókat, hogy tekintsék át díjhirdetésüket, szükség esetén pedig módosítsák azt úgy, hogy az ombudsman által megfogalmazott elveknek lehetőség szerint már 2021. január 1-jétől megfeleljenek. Mint írták: a jegybank féléves türelmi időszak után, 2021. július 1-jétől fokozottan ellenőrzi majd a kgfb-díjak megalapozottságát.

(A borítóképen: Mértékletességet várnának el a károkozói pótdíjak megállapításakor (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában