beruházás

2020.09.06. 09:00

Szépül, épül Hernádkak

Hernádkak kistelepülés, de igyekszik minden területen fejlődni, kis és nagy lépések sorozatával.

Nagy-Hankó Krisztina

20200901 Hernanádka fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Energetikai felújítás a Hernanádkai óvodában.

Fotó: Kozma István

Az év elején szervezeti átalakulás történt Hernádkak település életében, eddig Gesztely községgel volt közös önkormányzati hivatalban, január elsejétől azonban Újcsanálossal és Sóstófalvával. A szomszédos településekkel jó kapcsolatot ápoltak eddig is, de szeretnék még szorosabbra fűzni az együttműködést – mondta Tirk Tamás polgármester. Bizonyos projekteket megörökölt az elődjétől, ilyen az ipari park 450 millió forintos beruházása.

Mediterrán virágszigetek

Nagyon sokat dolgoztak vele, hogy elindíthassák a közbeszerzést, és eljutottak odáig, hogy szeptemberben elindulhat a kivitelezés. De kisebb volumenű fejlesztések is történtek az utóbbi hónapokban, mint például útpadka-karbantartás a belterületi utakon, a település virágosítása vagy elhanyagolt porták rendbetétele.

Virágállványokat helyeztek ki a község több pontján, és az ágyásokba, virágszigetekbe nagyjából 1200 tövet ültettek el tavasszal és nyáron. Több virágfelajánlás is érkezett a lakosságtól és vállalkozóktól egyaránt. Még egy öntözőrendszert is beszereltek az egyik adományozónak köszönhetően. Továbbá gömbszivarfákat szeretnének beszerezni és a község forgalmasabb pontjaira kihelyezni, amint anyagi forrásaik engedik. A későbbiekben terveik közt szerepel, hogy a köztereken mediterrán jellegű kompozíciókat alakítsanak ki leanderekből és levendulából. Elindultak a kezdeti törekvések, hogy megszülessen a település egységes képe – fejtette ki a polgármester.

Jelenleg nyolc darab pályázatuk van beadva, és további három van előkészületben a benyújtásra. A nyertes pályázatok kivitelezése sem kezdődött el az idő rövidsége miatt. A Biztos Kezdet Gyerekház infrastruktúra-fejlesztése elindulhat talán még idén, véli a polgármester. Egyelőre a községi könyvtár épületében kaptak ideiglenes helyet, de a tervek szerint egy önálló ingatlanban fognak tevékenykedni a jövőben. Az intézmény a hátrányos helyzetű kisgyermekes családok támasza, jellemzően csecsemőkortól iskoláskorig foglalkoznak itt a kicsikkel.

A Magyar falu programban van egy másik nyertes pályázatuk, az óvoda udvarának, játszóparkjának fejlesztése, de jelenleg még az előző projekt munkálatai folynak. Az épület energetikai megújítása és a vizesblokk korszerűsítése. Közel hetven gyermeket gondoznak a település óvodájában, de úgy tűnik, a kapacitást mindenképpen bővíteni kell majd, ezért egy új épületben gondolkoznak.

Növekvő lakosságszám

Már csak azért is fontos kérdés ez, mert egyre több kisgyermeket nevelő fiatal házaspár költözik a településre. Amint lesz pályázati lehetőség, meg fogják ragadni – fogalmazott a polgármester. Annyira bíznak ebben, hogy el is kezdik az előkészületeket. Telket szeretnének vásárolni és a terveket is elkészíteni, hogy „ugrásra készen” álljanak. Ha mindez sikerül, akkor a mostani óvodaépületet visszakaphatja az önkormányzat, mert jelenleg csak szűk irodákban, kicsi ügyféltérben tudják kiszolgálni a lakosokat.

Összefog a közösség

A református egyház és közösség nagyon aktív Hernádkakon. Ennek eredményeként külső és belső felújítás is folyamatban van a templomban. Geotermikus padlófűtést építettek be egy pályázatnak köszönhetően. Ugyan a beruházás nagy költséggel járt, de az üzemeltetés elenyésző anyagi megterhelést jelent majd – hangsúlyozta a polgármester. A belső felújításnál önerőre volt szükség, amiben a hívek felajánlásaira is számítottak. A gyülekezet összefogásával valósulhatott meg a projekt. Egyébként az a jellemző, és többször bebizonyosodott, hogy a családok összetartóak, segítőkészek. A község társadalmi életében is szerepet vállalnak.

(A borítóképen: Az óvoda játszóparkját is fejlesztették)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában