Mályi Madármentő Állomás

2020.09.22. 08:30

Százával mentették a fecskéket

Ezen a nyáron is nagy volt a forgalom a mályi madármentőknél.

Hegyi Erika

Forrás: Mályi Madármentő Állomás

Nevéhez illően az idei nyáron is sok-sok madarat mentett a Mályi Madármentő Állomás. A természetvédők legutóbb Csóka Benő történetét adták közre közösségi oldalukon.

Bárki megtudhatja, hogy a csókafiú szép, okos, szeret pakolni, hűséges a párjához, de ha bajt érez, felemeli a hangját. Benő csúnya váll- és lapockatöréssel érkezett a madármentő állomásra jó pár hete, még fiókaként. Azóta szépen megnőtt, és a kezeléseknek köszönhetően ma már újra tud repülni. Ha éhes vagy csak társaságra vágyik, „ordít” a gondozóinak, hogy azonnal menjenek oda hozzá, és szórakoztassák egy kicsit.

Bajba jutott fecskék

Pedig más madárkák is gondoskodásra és társaságra szorulnak. A természetvédők rengeteg fecskét mentettek az idén. Volt olyan hét, amikor 183-at kellett napi szinten egyszerre ellátniuk és etetniük. És ehhez jött még a többi kis madár, amik ugyanúgy igényelték a gondoskodást. A korábban érkezett madarak már szabadok, de még ezekben a napokban is érkeznek az állomásra fecskék. Ők vagy nekirepültek valamelyik épületnek, vagy annyira gyengék még, hogy ápolásra van szükségük. A madármentők igyekeznek minél előbb feljavítani az erőnlétüket, hogy még az idén el tudják hagyni az országot, és délre költözhessenek.

– Mivel országos probléma a fecskék egyre nagyobb számú fogyatkozása, ezért mi minden egyes kis madárért megteszünk mindent, hogy újra repülhessenek – írják a természetvédők.

A kicsik mellett a nagy madarak is sok munkát adtak. Az elmúlt héten egy szép barna rétihéja érkezett hozzájuk. Őt elgázolták, emiatt került az állomásra. A mentőállomás dolgozói reménykednek, hogy életben tudják tartani.

Aztán ott van Baltazár, a fekete gólya. Náluk leborult a családi fészek, a testvére szörnyethalt, ő azonban túlélte a szerencsétlenséget.

– A nálunk töltött időben sikerült úgy tartanunk, hogy ne szelídüljön meg. Augusztus közepéig gondoskodtunk róla, majd átszállítottuk a Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítványhoz, hogy a túlélő röpdében kapjon edzést, és megtanulja, ne szálljon középfeszültségű oszlopokra. Nemrég elhoztuk a kórházból, és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság őrszolgálata által kijelölt fekete gólyás élőhelyen, gyűrűzése után, szabadon engedtük. Öröm volt látni, hogy az alig tollasan beérkezett kis gólya milyen szépen elrepült. Nagyon örülünk, hogy sikerült visszaadnunk a szabadságát – fogalmaztak a madármentők.

(A borítóképen: Csóka Benő szép és okos, szeret pakolni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában