nyékládházi csemetenap

2020.09.20. 07:00

Örökbe fogadták a fákat a kisgyermekek nevében

Idén a néhány hónapja átadott sportpark területére ültették a facsemetéket a nyékládházi csemetéknek.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Ádám János

Öt éve volt az első Csemetenap, amikor az előző évben született gyermekek tiszteletére ültettek fákat önkormányzati területen Nyékládházán. A kisgyermekes családok igénylik és várják az eseményt minden évben – mondta Tóth Balázs polgármester. A fákat nem vásárolják, hanem ajándékba kapják egy helyi vállalkozótól. Az, hogy felajánlásból tudják ezt megtenni, az is a közösség erősítését szolgálja – említette meg a polgármester.

A kertészeti munkában a városgondnokság munkatársai segítettek. Jellemző, hogy nemcsak annyi fiatal fát ültetnek, amennyi gyermek született a kisvárosban, hanem kicsit mindig többet. Ezúttal 74 darab csemete került új helyére és 46 gyermek született – tette hozzá. A hagyomány szerint a szülők kapnak egy fából készült emléktáblát az alkalomra, és kiválaszthatják gyermekük fáját, majd arra a kicsi nevét ráakasztják. Később pedig ők gondozhatják, locsolhatják a fát, vagyis örökbe fogadhatják. A növényeket már tavasszal a földbe helyezték, de a járványhelyzet miatt csak most tudták megtartani az ünnepélyes „örökbefogadást”.

Jó itt felnőni

A kezdeményezésnek több célja van, hiszen egy szép emlék, közösségformáló, a kötődést is erősíti a család és a település között, illetve a zöldterületek növelése, fásítás is egyben – sorolta a polgármester. Nyékládháza elhelyezkedése, természeti adottságai, tavai vonzóak a családok számára, és az oktatási-nevelési intézményeik is biztosítják azt, amire az akár több gyermeket nevelő szülőknek szüksége van. Maga a polgármester is a településen nőtt fel, ezért biztosan állítja, hogy itt jó volt gyereknek lenni régen és most is. De továbbra is bővítik a szabadidős lehetőségeket, fejlesztik a parkokat, játszótereket. A közbiztonságra sincs panasz, a városban nyugalomban élhetnek a lakók, ez is szempont azok számára, akik kicsi gyerekkel költöznek Nyékládházára.

Szeretettel fogadják

Nagyon szép gesztus és csodálatos hagyomány. A helyi újságban olvastak először róla, hogy lesz Csemetenap, és felfedezték a kislányuk nevét a babák névsorában – mondta Nagy Melinda. Ami azért lepte meg az édesanyát különösen, mert ugyan a lakcímkártyájuk már Nyékládházára szól, de ők maguk még Miskolcon laknak. Később egy értesítést kaptak az önkormányzattól, akkor bizonyos lett, hogy Zsófiának ültették a fát. Ahogy idejük engedi, meg fogják látogatni a facsemetét, és gondozni is fogják – vélekedett Nagy Béla, az édesapa. Természetszeretetre mindenképpen nevelni fogják Zsófiát, mert maguk is ebben a szellemben nőttek föl – folytatta az anyuka, de fontosabb az, amit jelképez maga az esemény.

Megerősítették, hogy itt lesznek a gyökerei a kislánynak. Egyszerre fognak felnőni, a fa és a gyermek. Az pedig különösen szívet melengető a családnak, hogy még friss lakosok, tulajdonképpen most költöznek be, és máris így fogadják őket.

Levi a leveleit szereti

A kilenc hónapos Levente édesanyja, aki régi lakos, Nyékládházán töltötte gyermekkorát, nagyon örül annak, hogy kisfia fát kapott születése alkalmából. A kezdeményezést kedvesnek tartja, és csodás emlék lesz a családi fotóalbumban a kép, amely ezen a napon készült az örökbe fogadott fával. Molnárné Szabó Valentina azt is hozzátette, hogy természetesen szeretik a fákat, mostanában leginkább az árnyékukat a nagy melegben és a leveleiket, amiket kisfia szívesen morzsolgat. Azért is jó volt ez az alkalom, mert sok új arcot látott a kisgyermekes szülők között. Most ugyanis a járványhelyzet miatt nem igazán járnak közösségbe a kicsivel.

(A borítóképen: Molnárné Szabó Valentina férjével és Leventével)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában