Mi lesz velük?

2020.09.11. 20:00

Nem tudják, mi lesz a sorsa a fogyatékkal élők nappali intézményének

Ereszcsatornájukig érne a készülő Y-híd. Lesz új önkormányzati épületük?

Hajdu Mariann

Jakubinyi László ismertette a tényeket a szülõknek

Fotó: Bujdos Tibor

Nehéz megközelíteni az ÖMÉFA Váltó utcai épületét, ahol csütörtökön szülői értekezletet, majd sajtótájékoztatót tartott az alapítvány vezetősége. Az épület nyolcvan fogyatékkal élő felnőtt fiatal nappali intézménye. Szerdán egyébként áramuk nem volt, pénteken víz nem lesz: lajtos kocsival biztosítják majd az építők. Pedig még el sem kezdődött az Y-híd építése, hivatalosan hétfőtől indul.

Jakubinyi László, az ÖMÉFA alapító képviselője elmondta, a leendő híd széle az épületük ereszcsatornájáig ér majd. Azaz közvetlen elé épül, elzárva a természetes fénytől az intézményt.

Az épület egyébként a miskolci önkormányzat tulajdonában van, a város az ÖMÉFA-val ellátási szerződés keretében biztosítja a fogyatékosok nappali intézményét.

Segítséget kértek

– Az év áprilisában derült ki, hogy a felépülő híd milyen hatással lesz az épületre – mondta Jakubinyi László. – Segítséget kértünk az önkormányzattól, május 27-én kaptunk egy levelet a polgármestertől, hogy keresnek egy másik, önkormányzati épületet az intézménynek, hogy tovább tudjunk működni. Aztán hosszú ideig nem történt semmi. Bármilyen épületet megnéztünk, egyik sem volt alkalmas a költözésre, többek között azért, mert nem akadálymentesítettek.

– Az év elején szembesültünk azzal, hogy az épületet mennyiben és hogyan érinti az építkezés, és hogy lehet, el kell hagynunk az intézményt – panaszolta az egyik szülő. – Ha el kell hagyni, mi lesz ezekkel a családokkal? Mondjon fel

a munkahelyén a szülő, hogy el tudja a gyerekét látni, és kérjen segélyt a megélhetésére? Mi lesz a gyerekkel, hiszen akármennyire fogyatékos, ő is társas lény. A szülők azt szeretnék, hogy ezek a fiatalok együtt maradjanak, ugyanezekkel a dolgozókkal, mert hihetetlen szeretettel vannak a gyermekeink iránt.

Egy másik szülő arról beszélt, a jelenlegi épületben nem maradhatnak, hiszen minden zajra már most összerezzennek a gyerekek, mi lesz, ha elindul az építkezés.

Jelentős zavar

Jakubinyi Lászlótól megtudtuk, szeptember 7-én e-mail­ben kapták meg az építtető NIF Zrt. hivatalos tájékoztatását, hogy szeptember 13-tól a munkálatok jellege miatt az intézmény működtetése „jelentős zavarral járhat”. Újra felvetették az önkormányzatnál, mi lesz a költözéssel, az új épülettel, de nem találtak jó megoldást. Ekkor hirdették meg a szülői értekezlethez kapcsolódóan a csütörtöki sajtótájékoztatót, amelynek hírére (?), kezdetére valami talán körvonalazódott.

– A Forgács utcán találtunk egy ingatlant, ami alkalmas lenne számunkra, így elkezdtünk reménykedni – mondta Jakubinyi László. Igaz, ez az épület sem akadálymentesített, átalakítása több hónapot vesz igénybe. Addig az építkezés szomszédságában kell maradniuk.

Januárban derült ki

Kérdeztük a miskolci önkormányzatot, miért húzódik ilyen régen az ügy. Válaszuk szerint januárban szembesültek a problémával, és el is kezdték keresni a megoldást. A hivatal munkatársai számtalan ingatlant megnéztek, de ezek felújítása 300–500 millió forintba került volna, jegyezték meg.

A Forgács utcai volt általános iskola épületét alkalmasnak találják az átalakításra, a sajtótájékoztató délelőttjén részt is vettek egy szakmai bejáráson közösen Jakubinyi Lászlóval. Az önkormányzat sajtóosztálya hangsúlyozta, segítséget kérnek a kormányhivataltól és a szakhatóságoktól, hogy az alapítvány az épületre minél előbb megkaphassa a használatbavételi engedélyt.

Csöbör Katalin, a terület országgyűlési képviselője is ígérte, segít.

– Mindent megteszek, hogy a kivitelezés is haladjon, és az otthonban is folyhasson a munka – fogalmazott.

Megtudtuk, abban tett lépéseket, hogy a beruházó NIF Zrt. kifizesse az új épület bérleti díját az építkezés idejére.

(A borítóképen: A szülői értekezleten zsúfolásig telt a terem)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában