szexuális felvilágosítás

2020.09.02. 20:00

Nem szabad megterhelni a gyereket

A gimnáziumi szexuális felvilágosítás okafogyottá vált, mert addigra mindennel találkoznak a fiatalok.

Novák Krisztina

Forrás: Shutterstock

A szexuális felvilágosítás valójában már a csecsemőkori érintésekkel kezdődik, és idővel a gyermek megtanulja, hogy a teste érték, aminek vannak határai. Ilyen például az úgynevezett fehérneműszabály, hiszen azokhoz a testrészekhez, amelyeket a fehérnemű fed, csak az nyúlhat, aki arra engedélyt kap. Gyerekkorban csak a szülő, és nagyon jó, ha a védőnő és az orvos is engedélyt kér a gyermektől, illetve a szülőtől a vizsgálatok előtt, mert ennek segítségével még jobban belenevelődik, hogy ez a terület magánügy.

Az oviban kezdődik

– A gyerekeket óvodáskorban elkezdi érdekelni a másik nem, szövődnek szerelmek, és felvetődnek bennük kérdések, amelyeket az adott életkornak megfelelően kell megválaszolni a szülőnek – kezdte Pócsi Orsolya klinikai szakpszichológus. – Ebben a korban kiváló segítség A sehány éves kislány című könyv, Marie-Claude ­Monchaux legkisebbeknek írt, kitűnő felvilágosító műve. Szintén nagy segítség lehet a témában Finy Petra Tesó-ügy című könyve, amely a testvér érkezését annak a szemszögéből mutatja be, akit ez legjobban érint, vagyis a nagyobbik tesóéból. Ezek a szépen illusztrált könyvek jó beszélgetési alapot képezhetnek szülő és gyermek között. A pszichológus azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a szexuális felvilágosítást is „adagolni” kell, nem szabad egyszerre megterhelni vele a gyereket. A szakembertől azt is megtudtuk, hogy kisiskoláskorban van egy lappangási időszak lélektanilag is, amikor az iskolai teljesítmény kerül az előtérbe, és az ösztönvilág hallgat.

Arra azonban mindenképpen fontos odafigyelni, hogy a nagyobb testvérektől és esetenként az osztálytársaktól is kaphat a gyermek olyan információkat, amelyekre életkorilag még nincs felkészülve, ezért ezt a helyzetet a szülőnek mindenképpen kezelnie kell.

A szülő legyen képben

Sok gyereknek van okostelefonja, amelyen szinte minden tartalom elérhető, nincs erre még megfelelő szűrés, ezért mondhatni bármibe belefuthat az interneten. Sokszor olyan dolgot lát vagy olvas, ami szorongást is kelthet benne, hiszen a hevesebb szerelmes ölelést az agresszivitással köti össze, mert nem tudja még értelmezni ezeket a tartalmakat. Ezért fontos, hogy a szülő „képben legyen”, kövesse, hogy a gyereke mit csinál a mobilján, hogy ha belefut is ilyen tartalmakba, akkor azokat meg tudják beszélni.

– A családok között ma is sok a konzervatív vagy vallásos, ami sok szorongást beépít a gyerekbe, hiszen a házasság előtt tiltott dolognak számítanak a testi örömök és a szexualitás – vélekedett a pszichológus. – Ez rossz szexuális életet eredményez, mert a hosszú évekig tartó tiltást feloldani és az önfeledt, játékos szexualitást felnőttként ilyen háttérrel nehéz megélni. Éppen ezért fontos, hogy a gyermekkori önfeledtség és játékosság ne vesszen el, és később a szexualitásban is meg tudjon jelenni.

Az udvarlás varázsa

– A gimnáziumban is szükség van az udvarlás időszakára, mert ennek is megvan a maga varázsa – tudtuk meg Pócsi Orsolyától. – Kialakul a vágy és az erotika, ezért ezt az időt nem szabad megspórolni vagy átugrani, és egyből a szexuális élettel kezdeni. A szülőknek ezeket igenis meg kell a gyerekkel beszélni és tudatosítani benne azt is, hogy a párkapcsolat és a párválasztás alapja az erotika. A szülők az otthoni viselkedésükkel ráadásul példát is mutatnak arra, hogy köztük milyen az intimitás és az érzelmi repertoár, ami a családban megjelenik. Legyenek otthon finom érintések, egy-egy puszi és ölelések, hogy a gyerek lássa, a kapcsolatukat az érzelmek vezérlik. Ezzel a gyermek megtanulja, hogy mi az, ami a szerelmespárok között megszokott, de azt is, hogy ezt nem visszük ki a lakásból. Később ez a saját párkapcsolatában is természetes lesz, hiszen a gyermek mindent lemásol, amit otthon tapasztal. Sokszor tehát nem is beszélnünk kell velük erről, hanem példát mutatni.

A szakember kihangsúlyozta, hogy a példamutatás nem elég, a szülő nem spórolhatja meg a felvilágosítással töltött időt, és fontos, hogy felkészüljön a beszélgetésekre. A yelon.hu weboldalon például rengeteg hasznos, szülőknek való tanács van ezzel kapcsolatban. Fontos, hogy a szülő ne a nem kívánt terhességről és a nemi betegségekről beszéljen először a gyermekével, hanem a párkapcsolatról mint elköteleződésről, amelynek legfontosabb pillére az intimitás és a szexualitás. A szexuális élet veszélyeire csak ezután hívja fel a kamasz figyelmét.

(A borítóképen: Diákkorban kialakul a vágy és az erotika, de az időt nem szabad megspórolni vagy átugrani, és egyből a szexuális élettel kezdeni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában