rádióműsor a városról

2020.09.08. 14:30

Mezőkövesd belvárosában mesebeli kis falu születik

A városból és a városról szólt a Kossuth Rádió Országjárók című műsorának 102. adása szombaton.

B. Tóth Erika

Fotó: Tóth Balázs

A hallgatott műsorból, a rádiósok témaválasztásának, riportjainak köszönhetően sokat tudhattak meg a hallgatók Mezőkövesdről, a sajátos múltról, a jövőt szolgáló kezdeményezésekről.

Vonzó településként mutatták be

A helyi közösség tagjai között szót kapott Tállai András parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője is. Arról tájékoztatott: mennyire élhető hely a város és a környéke. Nemcsak a matyóváros, de egész Dél-Borsod nagy fejlődésen ment át az elmúlt években. Vonzóvá vált Mezőkövesd, sok munkahely létesült, és beköltözők is vannak szép számmal.

A fejlesztések között említette, hogy épül a Mezőkövesd és Bükkzsérc közötti 20 kilométer hosszú kerékpárút. Szóba került a Zsóry Liget: ez közel egymilliárdos beruházás. Emellett minden harmadik évben van a fürdőben felújítás, csak így lehet tartani a versenyt. Nem csak a fürdő miatt érdemes Mezőkövesdre látogatni – az államtitkár a helyi kulturális értéket is az érdeklődők figyelmébe ajánlotta. Így például a Matyó Múzeumot.

Dr. Fekete Zoltán polgármester a városát szerető vezetőként arról is beszélt, mennyire büszke a fejlesztéseikre. A történelmi városrész teljes rekonstrukciója zajlik. Reméli, jövőre ez befejeződik. Úgy fogalmazott: elkészülte után mesebeli kis falu jön létre a belváros szívében. „A szellemi világörökség csúcspontja lesz” – árulta el.

A polgármester részvételével elültették a mezőgazdasági gépmúzeum udvarán az összetartozás fáját, egy naspolyacsemetét. Ezt Gyürki Éva, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ gyümölcs- és dísznövénykertészeti központjának munkatársa adta a városnak. A naspolyafa kevésbé ismert gyümölcsfa, nem igényes. Akkor terem, amikor más gyümölcsfák már nem. Novembertől januárig fogyasztható a gyümölcse.

(A borítóképen: Domokos István, a műsor szerkesztője készítette az interjúk egy részét)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában