kisvasút

2020.09.06. 14:30

Megszépült a végállomás

Átadták az Északerdő Zrt. Pálházi Állami Erdei Vasútjának végállomását Pálházán.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Az ország legkisebb városának központjában közel 120 millió forintból újjáépített állomásépület ikonikus a helybeliek és a térségben élők számára, beruházásaik közül eddig ez volt talán a legfontosabb – mondta az ünnepségen Szebeni Endre polgármester. Hozzátette: a létesítményben a kisvonatra és a helyközi autóbuszokra várakozás, jegyvásárlás lehetősége mellett információt is kaphatnak az utazók, a turisták, valamint működik benne egy büfé, van vizesblokk, és a terveik szerint egy ajándékbolt is nyílik majd az épületben. A polgármester kiemelte: az épületet már május elején birtokba vette az utazóközönség, és nagyon megkedvelték, az átadás a koronavírus-járvány miatt csúszott nyár végére. Aláhúzta: az elmúlt években összesen több mint 1,2 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg a városban különböző pályázatok segítségével.

Dr. Hörcsik Richárd, Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője arra emlékeztetett, hogy a hegyközi kisvasút turisztikai vonzereje jelenleg is nagy, és folyamatosan növekszik. Hozzáfűzte: Pálháza a zempléni Hegyköz központi települése, ezért az új állomásépületben elérhető információk révén az odaérkezők a térség programjairól, látnivalóiról is értesülhetnek. A honatya kifejtette azt is, hogy a Hegyköz településeinek a térség egészében kell gondolkodniuk, és az egymásra épülő projektek tovább növelhetik a turisták jelenleg is magas számát.

Pályázati százmilliárdok

Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy az úgynevezett TOP-os pályázatok révén már mintegy 118 milliárd forintra kötöttek szerződést. Ezzel Borsod azon megyék közé tartozik az országban, amelyek a legtöbb forrást hívták le – mondta. Beszélt arról is, hogy már készülnek a 2021 és 2027 közötti pályázati időszakra. A megyei közgyűlés vezetői az elmúlt hetekben tárgyaltak mind a 357 település vezetőjével annak érdekében, hogy összeállítsák azt a programcsomagot, amellyel legalább olyan nagyságrendű fejlesztést hajthatnak végre, mint az elmúlt években.

Dr. Dukai Miklós a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára kifejtette: a TOP-os pályázatok segítségével összesen körülbelül 8500 projektet támogatott a kormány mintegy 1400 milliárd forint értékben. Ezek segítségével nemcsak épületfelújítások történtek, de csapadékvíz-elvezetés kialakítását, valamint egyebek mellett zöld- és barnamezős beruházásokat is elvégeztek a nyertes pályázók. Hozzátette: a beruházások révén nemcsak komfortosabbá váltak és szépültek a települések, hanem munkahelyeket is sikerült létrehozni.

(A borítóképen: Az ünnepélyes szalagátvágáson)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában