Avasi Gimi

2020.09.10. 13:30

Már gyártják az új tető szerkezetének elemeit az Avasiban

Jövő tavasszal ismét használatba vehetik az Avasi Gimnázium tanulói a tornacsarnokot.

Horváth Imre

Fotó: Ádám János

Másfél éve már, hogy tornacsarnok nélkül maradt az Avasi Gimnázium. Ahogy beszámoltunk már róla: a csarnok tervezett megújítása keretében lehajtható kosárlabdapalánkot akartak felszerelni a tetőszerkezetre. Ekkor derült fény a bajra: a szerkezet életveszélyes, ugyanis a fagerendák megcsavarodtak és az összetételeknél elmozdultak. A szakértői vélemény nyomán – érthető módon – záratta be a Miskolci Tankerületi Központ a csarnokot.

Azóta a diákok sem tornaóra, sem sportolás céljára nem tudták használni. Ez az áldatlan állapot szűnhet meg hamarosan, ugyanis minisztériumi támogatást kapott a tankerület egy új tetőszerkezet építéséhez, amelynek a háttérmunkái már el is kezdődtek, és az ütemezés szerint jövő tavasszal már ismét birtokba vehetik a gimnazisták és az avasiak a tornacsarnokot.

Ennek kapcsán tájékoztatott a helyszínen szerda reggel Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, dr. László István, a Miskolci Tankerületi Központ igazgatója és Miklós Tamás intézményvezető.

Támogatáshoz jutottak

– Az Avasi Gimnázium, az itt tanulók, a tanárok és a sportolni vágyók nem maradhatnak tornacsarnok nélkül, nem lehet, hogy egy ilyen jelentős intézmény diákjainak máshová kelljen járniuk a tornaórákra – mondta Csöbör Katalin. – Számomra és az Emberi Erőforrások Minisztériuma számára is egyértelmű volt, hogy mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy a problémát megoldjuk. Ezért egy vissza nem térítendő támogatást adott a minisztérium az új tetőszerkezet elkészítéséhez, mintegy 379 millió forintot. Így már nem sokat kell böjtölnie a gimnáziumnak, és hamarosan labdapattogástól és a diákoktól lesz hangos a tornaterem, tavasszal, az átadás után – tette hozzá.

Az összefogás jelentőségét emelte ki dr. László István. Mint mondta: sokan dolgoztak azért, hogy ez a támogatás ideérkezzen. Hetente egyeztettek Csöbör Katalinnal, de dr. Maruzsa Zoltán államtitkár és dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora még helyettes államtitkárként is az ügy mögé állt, ahogy a Klebelsberg Központ vezetősége is.

– Ez egy komplex beruházás, elég bonyolult műszaki feladat a tervezéstől a kivitelezésig. Tíz hónap alatt készülhet el, a szerkezeti elemeket már gőzerővel gyártják, és a kivitelező tájékoztatása szerint legkésőbb október elején elkezdik leszedni

a jelenlegi szerkezetet. Előbb az egyik felét csinálják meg, majd a másikat. Nagy problémát jelent az állagmegőrzés, ami lehetetlen, és nem csak az időjárás miatt. De a támogatás ezt is fedezi, így a sportpadló újjáépítése is benne lesz a beruházásban, mert az szinte biztos, hogy sérülni fog. A támogatás már a tankerület számláján van, így anyagi akadálya nem lesz annak, hogy időre elkészüljön a kivitelezés – mondta dr. László István.

Köszönet

Miklós Tamás intézményvezető a gimnázium vezetése, tanárai, diákjai nevében is megköszönte a segítséget mindenkinek, aki közreműködött.

– Bár az Avasi Gimnázium a nyelvoktatásáról híres, de talán kap elég nyilvánosságot az is, hogy nagyon jó sporteredményeink is vannak, legyen szó tornáról, úszásról, fekvenyomásról, röplabdáról. A diákolimpiákról és országos versenyekről is nagyszerű eredményekkel térnek haza diákjaink, emellett szeretnénk sport- és kulturális rendezvényeknek is helyszíne lenni – tette hozzá.

(A borítóképen balról: Csöbör Katalin, Miklós Tamás és László István a gimnázium tetőszerkezetét szemlélik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában