koronavírus

2020.09.11. 11:00

Koronavírus az iskolában

Utánajártunk, ki és milyen esetben rendelheti el fertőzés esetén az óvodák és iskolák bezárását.

Hegyi Erika

20200902 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Kémia és történelem óra a Herman Ottó Gimnáziumban. képen: Teplicky István és Rudó József kémia tanárok

Fotó: Ádám János

A múlt heti állapot szerint már 15 óvodában és iskolában rendeltek el országszerte rendkívüli szünetet koronavírus-fertőzés miatt. Arról azonban keveset tudunk, hogy pontosan mi történik, ha egy nevelési-oktatási intézményben koronavírus-gyanús lesz valaki, valamint ha bebizonyosodik, hogy valóban fertőzött.

A Miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskolában Mikitáné Újjobbágy Erzsébet intézményvezetőnek tettük fel kérdéseinket.

Elöljáróban jelezte: az iskola pedagógusai csak azt tudják megállapítani, hogy valamelyik gyereknek tünetei vannak, nem érzi jól magát. Ilyenkor a diákot egy külön helyiségben elkülönítik, a Szabó Lőrinc-iskola is kijelölt egy kisebb tantermet erre a célra. Ezután az osztályfőnök értesíti a szülőt, a iskolai védőnőt és az iskolaorvost. A szülő, miután hazavitte a gyermeket, telefonon konzultál a háziorvossal. A háziorvos tudja megállapítani, hogy a gyermeknél szükséges-e koronavírustesztet végezni, vagy egyéb betegségről lehet szó. Ha az előbbi merül fel, és pozitív lesz az eredmény, elkezdődik a kontaktkutatás, a diák pedig természetesen két hétig otthon marad. Azt azonban, hogy az iskolában milyen intézkedéseket kell hozni, azt az operatív törzs rendeli el. Lehetséges, hogy csak a beteg diák osztályában kell rendkívüli szünetet vagy egy időre digitális oktatást alkalmazni.

Enyhe tünetekkel is

Más lehet a helyzet, ha például olyan pedagógus tesztje lesz pozitív, aki akár nyolc osztályban is tanít. Ilyenkor előfordulhat, hogy az egész felső tagozat otthon marad egy időre, esetleg az egész iskola.

Ez mindig az operatív törzs döntésétől függ. Az alsós tanítók esetében jobb a helyzet, mert ők általában egy-egy osztállyal állnak kapcsolatban.

– Az iskolánkban igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy ne üsse fel a fejét a fertőzés. Folyamatos a kézfertőtlenítés és a termek, berendezési tárgyak fertőtlenítése. A távolságtartást nem könnyű megoldani, hiszen nagy iskola vagyunk, sok gyerekkel. Bár minden osztálynak jelöltünk ki területet, ahol szünetben tartózkodhat, de ezt nagyon nehéz betartatni és ellenőrizni. A felsősöknek ajánljuk a szájmaszk használatát. Egy-két tanulónk ezt megfogadja, de a legtöbben nem veszik fel, hiszen egész nap kényelmetlen a számukra. Még az a szerencse, hogy jó idő van, és az osztálytermek ablakait folyamatosan nyitva tarthatjuk – sorolta az intézményvezető.

Megjegyezte: amikor még nem volt koronavírus-járvány, akkor a pedagógusok egy kis náthával, torokfájással, hőemelkedéssel bementek az iskolába tanítani, most azonban minden kollégától azt kérte, hogy a legenyhébb tünetek esetén is maradjanak otthon.

Azt még érdemes tudni, hogy a szakképzést folytató iskolákban az intézmény vezetése saját hatáskörben dönthet a digitális oktatásra való részleges átállásról, az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó iskolák esetében viszont csak az operatív törzs hozhat döntést erről.

(A borítóképen: Egy tanórán a Herman Ottó Gimnáziumban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában