nyugdíjasklub

2020.09.14. 12:30

Kártyától a hagyományőrzésig

Népzenei hagyományok és ünnepi szokások ápolásával foglalkozik az idősek baráti köréből alakult Lila Akác Nyugdíjas Klub Mezőcsáton.

Detzky Anna

Forrás: Olvasó

– A tanácsnak és az Általános Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezetnek (ÁFÉSZ) a nyugdíjba vonult dolgozói hozták létre 1997-ben a helyi idősklubot – mondta Pénzes János klubvezető. – Eleinte kártyaklubként működött a társaság, majd elkezdtünk bekapcsolódni a település és a járás kulturális életbe. Énekkart alapítottunk, és fellépünk a nagyobb helyi rendezvényeken, például márciusban a borkóstoló és pálinkafőző versenyen. Májusban anyák napjára állítunk össze dalcsokrot, de augusztus 20-ra is szoktunk készülni, év végén pedig az adventre. Népdalaink tekintetében hűek maradtunk a tájhoz, és van egy nagyon jó tangóharmonikásunk, aki kíséri a zenei rendezvényeinket. Ezenkívül mi indítottuk el a májusi Virágzik a Lila Akác című népdalkör-találkozót, ahová a környező településekről – Mezőkövesd, Sajóbábony, Sajószentpéter, Tibolddaróc – is érkeznek dalkörök.

Hiányoznak egymásnak

A társaság jelenleg a Mezőcsáti Művelődési Központ és Könyvtár csoportjaként működik.

– A klublétszám 42 fő, valamivel több hölgytaggal. Nemesbikkről és Ároktőről is járnak hozzánk. Kis létszámú találkozókat egyet-kettőt szerveztünk a karanténidőszakban is, mert hiányoztak egymásnak a tagok. Az időseknek sokat jelent a törődés, amit nyújtunk nekik. Mostanában szabadtéri kerti partikat rendezünk. A klubnapjainkat egyébként csütörtökönként tartjuk a kultúrházban, az énekkari próbákat pedig keddenként az idősek nappali ellátójában. Célunk, hogy a régi tradíciókat átadjuk a következő generációnak – mondta a klubvezető.

(A borítóképen: Gyakran lép fel a Lila Akác Nyugdíjas Klub énekkara)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában