belvárosi forgalom

2020.09.15. 11:30

Időben keltünk útra hétfő reggel

Nem volt a szokottnál nagyobb dugó a Martinkertvárosból Miskolc felé.

Pap Gyula

Fotó: Ádám János

Korán reggel háromnegyed 7-kor indultunk, hogy eljussunk a várható gócpontok közelébe az Y-híd építése miatti lezárást követő forgalomkorlátozás hatásait „szondázó” túránkra. Szirmáról indultunk a belvárosba.

– Jobb, ha el se indulnak. Csak lépésben lehet haladni – motivált szomszédom már a kapuban. Aki azért volt ilyen jól értesült, mert tartva a tumultustól, már kora reggel megjárta a piacot.

Kezdetben beigazolódni látszott észlelése, a Kis-Hunyad utcai lezárás az elmúlt héten már megtapasztalt mértékben lefogta a forgalmat. Valahogy átverekedtük magunkat a belvároson, és viszonylag jó tempóban tudtunk haladni úti célunk, a Bogáncs utca felé. Itt a kereszteződés eltömődöttnek látszott, így tettünk egy nagyobb kanyart Görömböly felé.

A szennyvíztelep felé kerültünk

Végül a felüljárón visszakanyarodva a szervizúton cserkésztük be a Szirmára vezető útszakaszt: kellemes meglepetésben volt részünk. Átlagosnak mondható forgalomban autóztunk egészen a célunkig. Reggel fél nyolc magasságában elvétve találkoztunk járművel. Vagy nagyon korán keltek a szirmaiak, vagy a fél városrész otthon hagyta a kocsiját, de rendkívül „lájtos” forgalomban haladhattunk egészen Martinkertvárosig. Az látszott, hogy néhányan a szenny­víztelep felé véve az irányt próbálták kikerülni a várható dugókat, de akiket megkérdeztünk, nem észleltek kiugró elakadást a településen belül.

Visszafordulva az Auchan áruház előtt elhaladva, már előre felkészültünk a megpróbáltatásokra, hiszen kifelé haladva láttuk, hogy zsúfoltak a szembejövő sá­vok. Ekkorra sem változott a helyzet: körülbelül három lámpaváltás kellett, hogy át tudjunk haladni, és ez így tartott a Petneházy bérházakig. Jobbnak láttuk kihagyni a balra kanyarodó sávot, így viszonylag tempósan jutottunk el a Búza térig. Itt a szokásos tömeg fogadott, és a Petőfi tér környékén már bántuk, hogy nem jobbra kanyarodtunk, és a Jókai-iskola előtt tértünk vissza, de a legutóbbi tapasztalatok szerint már az autósok nagy része kitapasztalta ezt a kerülőutat. Végigaraszoltunk a Fazekas általános iskola előtt.

Mintegy másfél órára sikerült a „szondázó” túránk.

Percről percre a Martinkertvárosból a belvárosba

6:35 Fotós kollégámmal a Tiszai pályaudvar felől közelítettük meg a Martinkertvárost, ami nem okozott különösebb nehézséget a gyér forgalomban.

6:43 A Martinkertváros-központ buszmegállótól a vasúti sínekig közepes dugóban haladtak az autók.

6:50 Leparkoltunk az egyik élelmiszerüzlet előtt, és azt tapasztaltuk, hogy Szirma irányából élénk forgalomban haladnak a gépkocsik a Tiszai pályaudvar irányába.

7:00 Szemmel láthatóan csökkent a forgalom.

7:10 A helyi kávézóban dolgozó hölgytől megtudtuk, hogy igazán nagy dugó pénteken szokott kialakulni, de ez már régóta így van.

7:45 Különösebben nagy forgalom továbbra sem volt a martinkertvárosi utakon.

8:00 Beszédbe elegyedtünk a MÁV Járműjavító egyik munkatársával, aki elmondta, hogy a dugó, amit ezen a részen láttunk, mindennapos, nem érzékelnek semmiféle változást. Sőt. Megkockáztatta, hogy kevesebben jöttek ebbe az irányba a megszokottnál, és a lezárás miatt valószínűleg többen közelítették meg Szirma felől Miskolcot.

8:10 Gond nélkül autóztunk vissza a Tiszai pályaudvar felé, és igazi dugóba csak a Selyemréti Strandfürdőnél keveredtünk, amit a József Attila útról erre a vonalra letérő autósok okoztak. Húsz kilométer per órás sebességgel autóztunk a Miskolci SZC Bláthy Ottó Villaposipari Technikumáig, így húsz-huszonöt percig tartott az út a strandtól a Zsolcai kapu 3. szám alatt található szerkesztőségig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában