óvoda

2020.09.16. 15:00

Hét nyelven anyanyelvi szinten

Már féléves kortól eredményes lehet az idegen nyelvi képzés mondókákkal, énekekkel, szituációs játékokkal.

Detzky Anna

Forrás: Katowice Sport Tagóvoda

Egyre népszerűbbek a játékos idegen nyelvi foglalkozások az óvodás, sőt a még kisebb korosztály körében is. Miskolcon is vannak ennek hagyományai.

Játékos nyelvelsajátítás

„A Százszorszép Óvodában 2015-ben indult az angol nyelv játékos elsajátítása. A 2019-2020. nevelési évben már négy óvodai csoportban folyt a program. A Miskolci Nyitnikék Óvoda Szivárvány Tagóvodájában folyik még angol és német nyelv tanítása, valamint szintén német a Miskolci Belvárosi Óvoda Katowice Sport Tagóvodájában. Fentieken túl a város több óvodájában délutáni fakultatív jellegű idegen nyelvű foglalkozáson vehetnek részt a gyermekek szülői igény alapján”- tájékoztatott a polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

Anyanyelvvel együtt

Miskolci Belvárosi Óvoda Katowice Sport Tagóvodájában hat csoportban működik német nyelvi képzés.

Fotó: Katowice Sport Tagóvoda

– Célunk a Helyi Pedagógiai Programunkkal összhangban az óvodáskorú gyermekek életkori sajátosságainak és egyéni fejlettségi szintjüknek megfelelően a német nyelv megismertetése – mondta Tóthné Óvári Andrea tagóvoda vezető. – Minden esetben a magyar nyelven megalapozott anyagot dolgozzuk fel németül. Napi rendszerességgel foglalkozik nyelvi fejlesztő a gyermekekkel, jellemzően mikrocsoportos formában. Az óvodai napirendben sok lehetőséget biztosítunk a gyerekeknek arra, hogy szókincsüket bővítsék a meséken, dalos játékokon, körjátékokon keresztül. Megismerkedhetnek a német nyelvterület hagyományaival, például a Márton napi lámpásozás és húsvéti tojáskeresés szokásaival. A szabad játék során segítjük őket, hogy passzív nyelvi ismereteiket aktivizálhassák.

A kíváncsiságra épít

A Tudorka Tanodában féléves kortól 18 éves korig felépített, angol és német nyelvi programot dolgoztak ki a középfokú nyelvvizsgáig.

Fotó: Tudorka Tanoda

– Az egészen pici gyerekek hét nyelv anyanyelvi szintű elsajátítására képesek párhuzamosan hétéves korukig. Mi ezt a képességüket aknázzuk ki a nyelvfejlesztés során – emelte ki Ferenciné Barabás Emőke, a Tudorka Tanoda egyik vezetője. – Amit nálunk tanulnak, az soha nem veszi át az anyanyelv helyét és nem is befolyásolja hátrányosan, hiszen az anyanyelvet családi körben sajátítják el. Mi a gyerekek korának megfelelő, egyszerű szituációs feladatokat játszunk, sok képi megjelenítéssel, ami a kicsik természetes kíváncsiságára épít. A foglalkozásokon szinte csak idegen nyelven beszélünk. Célunk, hogy a kicsik megszeressék az angol és német nyelvet a délutáni foglalkozásokon. Nagyon sok olyan visszajelzést kapunk szülőktől, hogy a gyerekek bátrabbak és kinyílik számukra a világ. Például külföldi nyaralások alkalmával önállóan vásárolnak, vagy ismeretségeket kezdeményeznek. Idősebb korban pedig reális cél lehet a kéttannyelvű iskola, vagy nyelvi tagozat is számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában