természetbarátok

2020.09.14. 14:30

Hatvan éve kirándulnak

Nyolcvanhat éves túravezetője is van a Miskolci Helyiipari Természetbarát Egyesületnek.

Detzky Anna

Forrás: Olvasó küldte

Rendszeresen szervez kirándulásokat az időseknek egészségmegőrző céllal a Miskolci Helyiipari Természetbarát Egyesület, amelynek a tagjai között is vannak szép számmal 70-80 évesek.

– Számos alkalommal szerveztünk már közös kirándulást idősszervezetekkel, illetve ennek a korosztálynak. Közöttünk is a többség nyugdíjas, 266 tagunknak

a fele a hetvenesek közé tartozik – mondta Török István, az egyesület elnöke. – Tavaly a Miskolci Idősügyi Tanáccsal közösen indultunk el többször a Bükkbe, a csoport életkorához alkalmazkodva általában 6-7 kilométert tettünk meg. Múlt héten pedig a Közigazgatási Nyugdíjasok Egyesületével Komlóstetőről Tapolcára sétáltunk el.

Céljuk az egészség megőrzése

– Sportegyesületként vagyunk bejelentve, és ennek keretében járjuk a természetet, amelynek mindannyian a szerelmesei vagyunk. Másik fő célunk

az egészségmegőrzés, amit heti egy-két kirándulással érünk el. Idén leszünk hatvanévesek, és a kezdetektől társadalmi munkában tevékenykedünk. Mi gondozzuk az ország egyetlen Turista Emlék- és Pihenőparkját, egy turistapanteont Közép-Garadnán, amelyet a Miskolc Települési Értéktárba és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktárba is fölvettek. Ez annak a 15 nagy formátumú turistának, mint például gróf Bethlen István, Kühne Adolf, vagy dr. Téry Ödön állít emléket, akik sokat tettek a helyi természetjárásért. Hivatalosan a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség székházában székelünk, amely minden évben minket bíz meg a szlovák–magyar találkozó megszervezésével, de idén ez a vírus miatt elmaradt. Korábbi években pedig a tiszaújvárosi tagok fogták össze a nemzetközi közösséget – számolt be az egyesületi elnök.

Külföldi buszos utakat és többnapos kirándulásokat is szerveznek.

– Mindig előre kialakított programfüzettel rendelkezünk, de a járvány sajnos minket is visszavetett. Kedvencünk a Bükk, de a Zemplénbe és a Mátrába is járunk, és a Budai-hegységbe is szoktunk túrát szervezni. Nem olyan régen 30 fős csapattal látogattuk meg a felvidéki bányavárosokat. Ezen a nyáron megfordultunk a lengyelországi Besszádokban is, és nyolc napon át gyalogoltunk a Szent Márton-zarándok­úton. Ezeken a kirándulásokon naponta 14-15 kilométert tettünk meg akár 500 méteres szintemelkedéssel – hangsúlyozta a természetjáró.

A túrákra bárki csatlakozhat, ha tisztában van a saját teljesítőképességével.

– A rövid gyalogtúráinkra mindenkit várunk, mert előtte mindig megbeszéljük, hogy ki mennyit bír. Egyébként egyesületi társaink nagyon edzettek, tíz-húsz éve rendszeresen járják az erdőt, hegyeket. Az egyik 86 éves emődi tagunk például a mai napig túravezetőként tevékenykedik – emelte ki Török István.

(A borítóképen: Kirándulnak a természetbarát egyesület tagjai)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában