ArTTér

2020.09.17. 08:00

Fontos állomásokon át az érett apává válásig

Az apaságnak mérföldkövei vannak, meghatározó lehet az otthonról hozott szülői minta.

Apagyi Beáta

20200812 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Szülővé válni – Apák csapdában címmel rendeztek fórumot a Népkerti Vigadóban.

Fotó: ÁJ

Az ArTTér találkozások alkalmával mindig egy aktuális társadalmi téma kerül terítékre, amelyet az előadók és a közönség együttes erővel boncolgathatnak. A legutóbbi találkozáskor a szervezők Szülővé válás, apák csapdában címmel indítottak beszélgetést. Juhász Zsófia család- és párkapcsolati terapeuta és tréner a témával kapcsolatban fejtette ki véleményét az Északnak.

Aktív szerepvállalás

– Érzelmi és biológiai értelemben mindannyian egy pillanat alatt válunk szülővé, majd hosszas érési folyamat kezdődik – kezdte Juhász Zsófia. – Az érett apaságnak is mérföldkövei vannak.

Az ultrahang és az apás szülések elterjedése óta sokaknál hamarabb kezdődik az érzelmi bevonódás, amit tovább mélyít az aktív és tudatos szerepvállalásuk a csecsemőkori gondoskodásban. Ettől függetlenül a legtöbb édesapa arról számol be, hogy az első igazán magával ragadó apai élményeit a közös játékok, birkózások során szerezte, amikor a gyermek aktív, válaszkész „partnerré” vált, és apja számára is világosan érthető módon kezdett kommunikálni.

– A szerep átélésében legfőbb mintája saját édesapja, illetve a környezetében tapasztalt élmények, szokások. Ez a szerep sokszor épp attól nehéz, mert a minták gyakran hiányosak vagy elavultak, nem mindig nyújtanak működő stratégiákat az egyes helyzetekre, az érzelmileg átélt, kötődő apa-gyermek kapcsolatra pedig csak elvétve. Pedig az igény megvan erre a férfiakban. Nagy kihívást jelent a mai édesapák számára, hogy felépítsék az apaságukat olyan elvek és értékek mentén, amikről kevés hozott mintával rendelkeznek. Bátraké a szerencse ezen a téren, úgy vélem – folytatta Zsófia.

Csapda, vagy sem

– Gyakori eset, amikor egy férfi gyermekként és/vagy későbbi életében sok olyan mintát lát, ahol az apa csapdaként, szabadsága elvesztéseként vagy más negatív élményként éli meg az apaságát. Itt is sok múlik a saját párkapcsolatán, ugyanis bármennyire tart a látott minták alapján az apává válástól, a legtöbb férfi mégis vágyik erre. Egy jó társ bátorítása, biztonságot adó szeretete megerősíti a férfiban az egészséges vágyat, így ők ketten sikeresen kísérelhetik meg a negatív minták felülírását – tette hozzá a család- és párkapcsolati terapeuta.

(A borítóképen: Az ArTTér programjai hónapról hónapra sok érdeklődőt vonzanak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában