digitális iskola

2020.09.10. 15:00

A tállyai diákok felkészülten léphetnek a digitális világba

A tállyai általános iskola multimédiás teremmel bővült az új tanév kezdetére.

Novák Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

Ottjártunkkor Ujjné Muhi Melinda, a tállyai Zempléni Árpád Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője mutatta be az oktatótermet.

Eddig is itt tartották az elmúlt négy évben, pályázat útján beszerzett legórobotokat, a hozzájuk tartozó terepasztalt és az oktatócsomagokat, de idén egy interaktív tévével és újabb tanulói tabletekkel is bővült az eszköztár, így létrejöhetett a multimédiás tanterem.

Erősítik a tudásbázist

– Úgy vannak kialakítva a padok, hogy csoportokban dolgozhassanak együtt a diákok, és mindenhova áramforrást vittünk, hogy a tabletek és a laptopok gond nélkül működhessenek – tudtuk meg az intézményvezetőtől. – Az interaktív tévé segítségével, ami az internettel is kapcsolatot teremt, a diákok együtt dolgozhatnak a táblánál, és a csoport egyként beszélheti meg a tevékenységet, ezért nagyon jól hasznosítható az oktatásban. A digitális világ térnyerésével egyre jobban felértékelődnek a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai (STEM) ismeretek, ezért tudatosan törekszünk olyan eszközök meghonosítására a tanításban, amelyekkel ez a tudásbázis erősíthető.

Felkészültek a pedagógusok

Megtudtuk, hogy több Smart táblán kívül az iskolában a legómatek első és második osztályban segíti a matematika tanulását, a Story Starter csomagot a fogalmazás tanításában használják, a WeDo 2.0 bázisszettel a harmadik és negyedik osztályosok, valamint a felső tagozatos diákok tanulják a robotikát, a Lego Mindstorms EV3 pedig a magasabb szintű programozást teszi lehetővé.

A pedagógusok továbbképzéseken vettek részt, és szakmai együttműködés valósult meg az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskolával. Elindult a robotikaszakkör, és a diákok közül tizennégy aktív résztvevője van a robotikafoglalkozásoknak. A csapat a First Lego League 2019. évi versenyén különdíjban részesült.

Beépül az iskolai tantervbe

– Iskolánk tavaly bekerült a STEM Alapítvány és a T-Sys­tems Foundation közösen elindított Junior Engineering (Junior Mérnökakadémia) pilotprogramjába is – mondta Ujjné Muhi Melinda. – A Junior Mérnökakadémia egy egyedülállóan gyakorlatorientált módszer a természettudományi és műszaki ismeretek oktatására. A diákok képesek önállóan megoldást találni valós mérnöki problémákra, miközben egyre inkább nő a tudomány és technológia iránti érdeklődésük is. A kétéves program beépül az iskolai tantervbe, és ami a legfontosabb, a középiskolákat, egyetemeket és cégeket is bevonjuk a megvalósításba. A Szerencsi Tankerületi Központ és a Szerencsi Szakképzési Centrum is támogatja a program megvalósulását, továbbá több alkalommal találkoztunk és egyeztettük az együttműködés lehetőségét a Szerencsi SZC Brassai Sámuel Szakképző Iskolával Tiszaújvárosban.

(A borítóképen: Nagyon jól hasznosulnak az oktatásban a tállyai iskolában a digitális eszközök)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában