munka

2020.09.24. 07:00

A fiatal az iskolába, a nyugdíjas dolgozni megy

A járvány második szakasza felkészülten éri a nyugdíjas-foglalkoztatásban érintetteket.

Pap Gyula

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

2020 májusától folyamatos a növekedés a szektorban: kétszer annyian tértek vissza a munkába. Saját létszámuk növelése helyett a vállalkozások előszeretettel választják ezt a megoldást. Az elhelyezkedést segítendő kampányt indít a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekvédelmi Szövetsége az időskorúak digitális képességeinek fejlesztésére. A szövetkezetben dolgozó nyugdíjasok közül eddig is sokan találtak munkát az internet segítségével. Azt is látják, fontos az idősebb korosztály tudásának bővítése.

Az időskorúak elhelyezke­dését segítendő kampányt indít a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekvédelmi Szövetsége (Közész).

„A jelentős visszaesés után sokan újra munkába álltak” – fogalmazott Dolgos Attila, a Közész alelnöke.

Biztonságosan

Az élelmiszeripar, a sza­bad­ban végezhető tevékenységek és a home office a leginkább biztonságos kategória az elhelyezkedés szempontjából a dolgozni kívánó idősek számára is.

Dolgos Attila úgy látja, a kereskedelem rendkívül rugalmas, hiszen itt 4-6 órában is munkát tudnak vállalni a nyugdíjasok. „Egyre több lehetőség kínálkozik mindenhol, egyrészt mert a diákok visszatértek az oktatási intézményekbe, így az általuk elvégzett munkák nagy részét más megoldással kell lefedni” – jegyzi meg.

Az ország minden részében elérhető közérdekű nyugdíjas-szövetkezet.

„A tapasztalataink alapján a megyeszékhelyeken, nagyobb városokban működik jól a rendszer. Nem azért, mert a kisebb településeken, falvakban nem szeretnének dolgozni az ott élők, de más az életritmus. Sokan végeznek munkát otthon a ház körül, vagy segítenek egymásnak. De kis utazással, az ő számukra is vannak elérhető lehetőségek” – mondta Dolgos Attila.

Nem megterhelő

Benedek bevallja: az unatkozás elkerülése mellett nyomós indoka volt a munkakeresésnek, hogy kevés a nyugdíja. Ismerősöktől hallotta, hogy a járvány idején keresnek embert, és azóta dolgozik udvarosként egy nagy ipari vállalkozásnál.

– A telken is el tudnám az időt tölteni, de ezt a hat órát kibírom, és a munka sem annyira megerőltető, hogy alkalmanként ne szaladjak ki a „micsurinba” is – tájékoztat.

– Szívesen marasztalom a régi dolgozókat, és örülök, ha nyugdíjas jelentkezik hozzánk munkára – hangsúlyozza Sándor, aki hosszú évek óta foglalkozik őrző-védő szolgáltatással. – Maximálisan igyekszünk az egészségügyi előírásokat betartani, és külön értékeljük az idősek kitartását, odafigyelését. Ők már kevesebb alvással is beérik, és a figyelmük sem annyira szórt, mint néhány fiatalé, tisztelet a kivételnek – teszi hozzá.

(A borítóképen: Az otthonról is végezhető munka biztonságos)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában