workshop

2020.08.26. 19:30

Változások a középfokon

Épületgépészet ágazati workshopot tartottak kedden a Miskolci SZC Kós Károly Építőipari, Kreatív Technikum és Szakképző Iskolában.

Novák Krisztina

Fotó: Kozma István

Az ország több szakképzési centrumának intézményeiben rendeznek ágazatonként workshopokat, amelyekre azért van szükség, mert az elmúlt egy évben a szakképzés nagy változásokon ment keresztül.

Szakmai párbeszéd

– Tavaly tavasszal megszületett a Szakképzés 4.0 stratégia és szeptemberben kijött az új szakmajegyzék, amely alapján idén szeptembertől beiskolázzuk a kilencedikeseket – mondta köszöntőjében Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója. – Tavaly év végén megszületett az új szakképzési törvény, majd az idei év elején ennek a végrehajtási rendelete és ugyebár mind a kettőben volt is némi módosítás. Hiszen az élet és a szakemberek akár az ilyen grémiumokon keresztül jelezték a szükséges változtatásokat a fenntartónak. Ezeken a workshopokon lehetőség nyílik arra, hogy különböző helyszíneken, különböző ágazatok mentén a szakma összegyűljön és szakértők segítségével beszéljünk az előttünk álló feladatokról.

A főigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy alapjaiban változott meg a szakképzés rendszere. Egyrészt az iskolát menedzsment típusú vezetésnek kell irányítania, másrészt sokkal rugalmasabb keretek vannak, annak köszönhetően, hogy a munka törvénykönyve alatt dolgoznak. Ennek köszönhetően át kell alakítani a tananyagokat, a tanmeneteket és az oktatási módszereket, mert méginkább kell projektekben is gondolkodni.

Új iskola, új képzés

Megtudtuk azt is, hogy a nyár folyamán intézményátszervezésre került sor, mert az építőipari szakmákat tanító iskolák tekintetében volt egyfajta párhuzamosság a városban. Éppen ezért a fenntartó az érintett két iskolát június harmincadikával megszüntette és egy új iskola jött létre a Gagarin utcában, a Miskolci SZC Kós Károly Építőipari, Kreatív Technikum és Szakképző Iskola.

– Az új szakképzési törvény olyan szakképzési rendszer kialakítására nyújt lehetőséget, amely segíti a tudatos szakmaválasztást és igazodik a XXI. század munkaerő-piaci követelményeihez – hangsúlyozta beszédében Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja. – A gyakorlati tanulásra épít, a szakképzés és a gazdasági szféra közötti együttműködés erősítésére alapoz, valós munkaerő-piaci esélyt és biztos megélhetést biztosító szakképzettséget ad. A törvény jelentős változásokat indukál az oktatás szemléletében, módszereiben és szervezésében. Az oktatási intézmények dolgozóinak ezekre a változásokra kell felkészülniük.

(A borítóképen: Kiss Gábor: a szakképzés a gyakorlati tanulásra épít)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában