Gazdaság fejlesztés

2020.08.29. 16:00

Szemléletfejlesztés a HR-ben

Új típusú HR-ismeretekkel gazdagodtak a megyei foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési paktum projekt keretében rendezett workshop résztvevői.

Novák Krisztina

Fotó: Kozma István

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat – a megyei foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési paktum projekt keretében – tanácsadással egybekötött, humánpolitikával foglalkozó workshopot szervezett. A rendezvényen a megyében működő vállalkozások és foglalkoztatók képviseltették magukat.

Ötven éve Mezőkövesden

A vállalkozások humánpolitikáját fejlesztő szakmai nap kezdetén Surmann Antal, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat osztályvezetője köszöntötte a jelenlévőket és továbbította Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökének üdvözletét is.

– Aki nem jobb napról napra, az megszűnik jónak lenni – kezdte a cég hitvallásával előadását Benyus Mihály, a rendezvénynek otthont adó LEAX Hungary Zrt. HR-koordinátora és műszaki tanácsadója. – A jelenleg svéd tulajdonban lévő vállalatot 1982-ben alapította két magyar tulajdonos, ami az egykori Kismotor és Gépgyár utódvállalata. CNC-forgácsolt alkatrészek bérgyártásával foglalkozunk, és 1300-féle terméket állítunk elő, amelyek mind tovább beépítendő alkatrészek a legkülönfélébb területeken.

Saját nevelés

Jelenleg 201 főt foglalkoztatnak és a koronavírus-járvány előtt két műszakban dolgoztak, de azóta átálltak a három műszakos munkarendre, hogy minél kevesebb dolgozó találkozzon egymással.

A több ezer négyzetméteres termelési területen egy tanműhely is működik, ahol a Mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskola diákjai töltik a gyakorlati óráikat. Jelenleg tizenhárman vannak, és Benyus Mihálytól azt is megtudtuk, hogy amikor befejezik a tanulmányaikat, közülük sokan munkavállalóként térnek vissza hozzájuk. Az elmúlt évek során összesen ezer diák végzett náluk.

– A műszaki osztályunk – akik a programokat írják a gépekre és az árajánlatokkal foglalkoznak – jelenleg tíz főből áll, és közülük kilencen gépkezelőként kezdték itt a munkájukat, majd végigjárták a ranglétrát és közben az egyetemet is elvégezték – emelte ki a szakember. – Nagyon büszkék vagyunk rájuk, ráadásul megvan az az előnyük – az egyetemről frissen kikerült fiatalokkal szemben –, hogy a termelés minden szegmensét ismerik, és nagy gyakorlattal rendelkeznek. Cégünk etikai kódexének fontos kitétele, hogy nem tűrünk meg semmiféle diszkriminációt. Nálunk nincsenek zárt kapuk, és nyitottan várjuk a munkavállalókat.

A svéd gyakorlat

Megtudtuk azt is, hogy a svéd tulajdonosok nagy hangsúlyt fektetnek a dolgozók motiválására, ezért jelenleg tizenkilencféle élményt ajándékoznak a munkavállalóiknak csoportosan, családi nap keretében vagy egyénileg, attól függően, hogy melyik területen teljesítettek kiemelkedően. Ezenkívül hétlépcsős bérezési rendszert dolgoztak ki, amelynek a tetejéig bármelyik szorgalmas és elhivatott dolgozó eljuthat idővel.

A digitalizáció szerepe

A gyárlátogatás után Máté Ádám humánerőforrás-fejlesztési tanácsadó előadásában a vállalati kommunikációs eszközök elköteleződést elősegítő hatásairól beszélt, különösen előtérbe helyezte az új generációs munkavállalók körében, és remek megoldásokat kínált a papírmunka digitalizálására is.

Tanácsadás és együttműködés

A délután egyéni konzultációval folytatódott, amelyet két tanácsadó iroda konzorciuma biztosított.

Az elsődleges cél a munkaerőpiaci és foglalkoztatási információk nyújtása és megismertetése volt, valamint

a foglalkoztatásbővítés ösztönzése és a HR feladataival foglalkozó munkatársak közötti együttműködés kialakítása és a számukra nyújtott tanácsadás szerepelt a feladatok között.

Ennek keretében valósult meg az álláskeresői igények, illetve a vállalati foglalkoztatási igények összehangolása, a tipikus foglalkoztatási megoldások alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatok megosztása, az aktuális munkajogi helyzetek átbeszélése, valamint a közös szakképzési, képzési elvárások megfogalmazása.

(A borítóképen: Alkatrészek gyártásával foglalkoznak, és kétszáz főt foglalkoztatnak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában