Állatvilág

2020.08.08. 14:00

Szelídnek látszik, de ne simogassuk!

Egy nagyobbacska farkaskölyök kíváncsiskodott egy autó mellett a Bükkben. Videó is készült róla.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Fotó: Istvan Gyurik

Az Északerdő Zrt. egyik munkatársa vette észre az állatot autójában ülve munkavégzés közben, augusztus 3-án, dél körül, a Bükk hegységben, és telefonjával felvételt készített. A farkaskölyök élőhelyének háborítatlansága miatt a felvétel készítésének pontos helyét nem teszik közzé. A videó készítője pedig szeretne anonimitásban maradni. Az Északerdő Zrt. 83 ezer hektár védett, illetve Natura 2000 besorolás alá tartozó erdőt kezel, ahol olyan fenntartható módszereket alkalmaz, amelyek lehetővé teszik az ilyen ritka, védett fajok megtelepedését – olvasható az Északerdő Zrt. közleményében.

Bejárják a Bükköt

A felvételen látható, a farkaskölyök, valószínűleg fiatal kora és tapasztalatlansága miatt csekély félelmet mutat az ember közelségében, inkább kíváncsi, de egyáltalán nem agresszív. Ennek ellenére a szakértők óva intenek tőle, hogyha farkaskölyökkel találkozunk, akkor barátkozzunk vele.

–A túrázóknak saját biztonságuk érdekében mostantól komolyabban kell venniük néhány alapszabályt. Szürkületkor már ne kiránduljanak, és ne vigyenek magukkal kicsi gyereket és kutyát az erdőbe. Ha farkaskotorékot látnak, ne fogdossák a kölyköket, hanem távolodjanak el tőlük! A falkával pedig kerüljék a kontaktust, különösen, ha éppen esznek, ne is fotózzák őket! – nyilatkozta korábban Haluska István komlóskai erdész, vadász, juhtenyésztő. A helyi farkasfalkáról Kleszó Andrástól, a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi őrétől tudtunk meg több érdekességet Nagyragadozók a Bükk térségében című előadásán.

„Kameracsapdáink révén a bükki nagyragadozók közül a szürke farkasról kimondhatjuk, hogy mostanra állandó jelleggel megtelepedett. Elterjedése szempontjából az északi-kárpátokbeli állomány létfontosságú. A falka vadászterülete átnyúlik a szlovák–magyar határon, de alapvetően kerülik az ember közelségét, így a Bükk hegységben bárhol találkozhatunk velük” – mondta.

(A borítóképen: A bükki farkaskölyök – a felvételt az Északerdő Zrt. videójából emeltük ki)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában