szakmabemutató

2020.08.30. 17:30

Szakmájukat ismertették

Munkavállalókat és munkaadókat is támogat a megyei foglalkoztatási paktum.

Novák Krisztina

Fotó: Kozma István

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat a Mirelite Mirsa Zrt.-nél rendezte meg tizedik szakmabemutatóját, amit a „Foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési együttműködés Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” címet viselő projekt keretében valósított meg.

Lehetőség az álláskeresőknek

Ötven leendő munkavállaló tekinthetett be a miskolci vállalkozás napi működésébe.

– A megyei foglalkoztatási paktumban, ami a megyei önkormányzat, a kormányhivatal illetve a Bora 94’ Kft. közös konzorciumi együttműködésében valósul meg, összesen húsz szakmabemutatót terveztünk 2020 végéig – nyilatkozta az Északnak Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke. – Próbálunk mindent megmutatni a munkavállalóknak, igyekeztünk olyan cégeket kiválasztani, amelyeknek egyrészt fontos a megyében a tevékenységük, továbbá meghatározó jelentőségű munkafolyamatokat és iparágat képviselnek.

Köszöntőjében Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: szeretnék, ha mindenki megtalálná a helyét a foglalkoztatási láncban munkavállalóként és munkáltatóként is.

A gazdasági növekedéséért

Hozzátette: elsősorban a képzési és foglalkoztatási együttműködésekre helyezik a hangsúlyt.

– Nagyon fontos, hogy az ember megtalálja a helyét a világban, olyan munkát végezzen, amit szívesen csinál, és ne csak azért menjen dolgozni, hogy kihasználhasson még mellette néhány támogatást – emelte ki a megyei elnök. – Mutassuk meg a gyermekeinknek, hogy a munka a jövő. Lássák azt, hogy mi, szülők azért járunk dolgozni, hogy megkeressük a napi betevőre valót és délután tudjunk velük, illetve a háztartással foglalkozni. Nagyon fontos, hogy mindenkit visszaintegráljunk a munka világába és ezzel is hozzájárulhassunk Magyarország gazdasági növekedéséhez.

A közgyűlés elnöke hangsúlyozta: szeretnének segíteni abban, hogy az álláskeresők, a gyeden vagy gyesen lévők és a veszélyeztetett időszakban lévők megtalálják mindazt, amit foglalkoztatás szempontjából fontosnak tartanak. – Tudom, mennyire nehéz jó munkahelyet találni és azt is tudom, mennyire fontos, hogy valaki olyan munkahelyen dolgozzon, amit kedvel – mondta a Mirelite Mirsa Zrt. tulajdonos-elnöke.

Lehetőségek

Dr. Losó József példaként említette, hogy van olyan dolgozójuk, aki tizennégy évesen segédmunkásként kezdett a cégnél dolgozni, ma pedig már a felsővezetés része, és a teljes gyártást irányítja.

– Ezzel a nemes feladattal tudunk hozzájárulni a társadalom fejlődéséhez és ahhoz, hogy ha valaki szorgalmas, bizonyítani akar és tehetséges, akkor vállalatunk a szakmai képzését, de akár az egyetemi tanulmányait is fizeti. Jelenleg is dolgoznak a cégnél ilyen fiatalok – emelte ki dr. Losó József.


Álláskeresésben

– A vőlegényemmel két hónapja költöztünk haza Magyarországra – tudtuk meg Tóth Viktóriától. – Mindig gyárban dolgoztam, többféle területen kipróbáltam magam. Kimondottan szimpatikusnak találom a céget, sokkal pozitívabb és barátságosabb, mint ahol eddig voltam, akár külföldön is. Abszolút elképzelhetőnek tartom, hogy a jövőben itt dolgozzak.

 

Diószeghy Viktor korábban a rendőrségnél dolgozott járőrként, és most új területen keresi a kihívásokat. A kínált munkalehetőségek is szimpatikusak voltak számára. Problémát inkább az jelentett, hogy a város másik felén lakik, de a cég a bejárás költségeit nem állja, ezért még több vállalathoz is ellátogat.

 

 

– A csokoládégyárban dolgoztam tizennyolc évig, és minden részleget végigjártam – mondta Hankóné Váradi Edit. – Sajnos meg kellett műteni a kezem, ezért kénytelen voltam leszámolni. Jelenleg olyan munkát keresek, ami kevésbé veszi igénybe az ujjaim. Ettől függetlenül nem szerettem volna kihagyni ennek a gyárlátogatásnak sem a lehetőségét, hiszen így találhatom meg azt a munkát, amit a legjobb tudásom szerint végezhetek, és ami számomra is a legmegfelelőbb.

Tóth Martin Márk eredeti foglalkozását tekintve gyógyszertári asszisztens, és jelenleg diákmunkásként dolgozik. Szeretne még továbbtanulni, de addig is szeretne munkát vállalni. Igazából a kereskedelem területén akar majd elhelyezkedni, de úgy gondolta, hogy nem árt, ha az élelmiszeripar által kínált lehetőségeket is megtekinti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában