pollenszezon

2020.08.17. 19:30

Súlyos vírustünetei lehetnek az allergiásnak

Az allergiások könnyebben elkaphatják, és jobban megszenvedik a koronavírust.

Hegyi Erika

20200420 Vaskeresztes Parlagfű allergia, Pollenallergia illusztráció Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe

Forrás: MW

Fotó: © Unger Tamás

Figyelmeztetett a napokban az egyik rádiócsatorna adásában Endre László tüdőgyógyász-allergológus a legújabb kutatási eredményekre hivatkozva. A parlagfű pollenjében ugyanis van egy anyag, amely gátolja a szervezet természetes védekezőképességét, ezt pedig kihasználják a légúton terjedő kórokozók.

Magyarországon a felnőttek 25–30 százaléka szenved légúti allergiában. A problémát csak tetézi, hogy a teljes lakosság 3 százaléka asztmás is, sorolta a szakember. Hangsúlyozta: a pollenallergia kedvez a légúton terjedő vírusok elszaporodásának.

A pollenekben ugyanis – legalábbis a nyírfa, a fű és a parlagfű virágporában – van egy olyan alacsony molekulasúlyú komponens, ami ha a nyálkahártyánkra jut, annak természetes védekezőképességét erősen lerontja. Ez pedig meglehetősen kedvez a légúti vírusok elszaporodásának, jelezte Endre László.

Dohányosok, asztmások

A napokban beszélgettünk dr. Rusvai Miklós egyetemi tanár, virológussal, akitől azt tudakoltuk, valóban nagyobb veszélyben vannak-e a koronavírus miatt a parlagfűre allergiás emberek, mint akik nem szenvednek ilyen allergiában. A virológus úgy fogalmazott, a vírus tulajdonképpen minden olyan embernek gondot okozhat, aki valamilyen légzőszervi problémával küzd. Tehát veszélynek vannak kitéve a krónikus dohányosok, az asztmások, valamint a légúti allergiában szenvedők. Tehát nemcsak a parlagfű-allergiások. Náluk sajnos súlyosabb lehet a Covid–19-betegség lezajlása. Ennek egyik oka, hogy ezek az emberek hajlamosabbak a megbetegedésre, mint az egészségesek, ha pedig megbetegedtek, súlyosabb tüneteket produkálnak.

(A borítóképen: A pollenallergiás még jobban vigyázzon a járvány miatt!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában