megyei díj

2020.08.25. 08:00

Rangos elismerés a molnárkalácsnak

Államalapítás ünnepén megyei díjban részesült a hagyomány, amelyet kemény munkával élesztettek újjá Borsodnádasdon.

Marosréti Ervin

Forrás: borsodnadasd.hu

A megyei közgyűlés ünnepi rendezvényén számos elismerést adtak át az államalapítás évfordulóján. A VI. Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Öröksége kategóriában több értékdíj talált gazdára.

Az agrár- és élelmiszer-gazdaság kategóriában a Molnárkalács borsodnádasdi hagyományát díjazták, amely az elmúlt bő egy évtizedben ismét virágkorát éli. Elsősorban annak a tudatos munkának köszönhetően, amelyet Kormos Krisztián polgármester vezetésével végeztek a helyiek.

Dolgos évtized

Első körben elővették a padlásokon, fészerekben, garázsokban pihenő, korábban helyben készült sütővasakat, amivel a háztartásokban ismét elkezdték sütni a molnárkalácsot. Nem sokkal később életre hívták a helyi finomsággal összefüggő fesztivált, amely minden évben a város egyik kiemelt eseményének számít. A nádasdiak a mögöttünk hagyott években az ország számos pontján bemutatkoztak, különböző ízesítésű molnárkalácsot sütöttek, így próbálták a terméket népszerűsíteni a lakóhelyüktől távol eső részeken is. Időközben elkészült és folyamatosan működik helyben a sütőház, ennek köszönhetően a termék most már kiskereskedelmi forgalomban is kapható.

Régi hagyomány

A lemezgyár működése idején rengeteg vasat készítettek helyben a dolgozók, így a molnárkalács része volt a családok mindennapjainak. A gyár bezárása után a hagyomány már majdhogynem feledésbe merült, ezt élesztették fel, majd folyamatosan fejlesztették az önkormányzat segítségével.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés augusztus 20-i ünnepségén a rangos elismerést a nádasdiak nevében Kormos Krisztián polgármester vette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában