Anno 2000-ben írtuk

2020.08.19. 07:30

Nem tart Lőrincig a dinnye

A külföldi áru lenyomta a hazai árakat, elégedetlenek a termelők.

20200804 Fegyvernek Huber István Dinnyetermelő fotó: Mészáros János (MJ) Új Néplap

Forrás: MW

Fotó: Mészáros János

A népi bölcsesség szerint a szeptember eleji Lőrinc napját követően a dinnye ehetetlenné válik. Úgy látszik, idén ettől nem kell tartanunk, mert a hazai gyümölcs hamarosan elfogy a piacokról – vázolta a szokatlan helyzetet 2000. augusztus 17-én az Észak-Magyarország.

A dinnyeszezon végéhez közeledve a vevők is egyre bizalmatlanabbul nézik, válogatják, kóstolgatják a dinnyét. Aki lékeletlenül veszi, a kopogtatásra megszólaló hangra csóválja a fejét. A léket ízlelgetőnek már nem elég édes a dinnye. Apadtnak, elérettnek mondják. Egyre többen már csak félbevágott, fóliával letakart és szemmel láthatóan jó kinézetű görögdinnyét vesznek.

Ebből veszteség lesz

A termelők elégedetlenek az idei terméssel és a piaccal. A dinnye kötéséhez szükséges esők elmaradtak, a locsolás, a rendkívüli időjárás miatti növényvédelmi teendőkhöz szükséges vegyszerek tovább szaporították a költségeiket. Ráadásul a magyar dinnye érésével egy időben megjelent a piacon a melegebb éghajlatról származó külföldi is. Az árak máról holnapra drasztikusan, a görögdinnye esetében például 100-ról 50 forintra estek – sorjáznak a tények a megyei napilap összefoglalójában. A vevő nem fizeti meg a költségeinket. Jó lesz, ha az idei évet veszteség nélkül sikerül zárnunk – mondja például az egyik termelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában