galamb gondok

2020.08.29. 07:00

Nem London és nem Velence

Ígéretet tett Szopkó Tibor, a Velünk a Város frakció önkormányzati képviselője arra, hogy lesz forrás a galambürülék eltakarítására Miskolcon.

Fotó: Ádám János

Nagytakarítás a belvárosban címmel tartott sajtótájékoztatót Szopkó Tibor, a belváros önkormányzati képviselője szerdán a Szinva teraszon. Elmondta: „A szokásosnál nagyobb forgalom volt a miskolci utcákon, tereken, koncentráltan pedig a főutcán, a Szinva teraszon.” Hozzátette: „Amellett, hogy hétvégente igazi nagyvárosi nyüzsgés fogadta a városlakókat és az idelátogatókat, sajnos, negatív hozadéka is volt annak, hogy tömegek szórakoztak a belvárosban. A Miskolci Városgazdának adtak munkát bőven, hiszen minden hétvégén már hajnaltól takarítania kellett a miskolci köztereket, utcákat. Sokszor még a szórakozóhelyek előtti területeket is, miközben ez a tulajdonosok feladata lenne, lett volna.”

Újrakezdés

– Az iskolakezdés előtt, a diákok egészsége érdekében azonban azt gondoltuk, ráfér Miskolc belvárosára egy alaposabb nagytakarítás. Éppen ezért a Miskolci Városgazda Kft. munkatársai szerda délutántól péntekig nagy erőkkel dolgoznak majd a főutca és a közeli terek rendbetételén. A takarítás, tisztítás mellett a galambürülékeket is eltüntetik a főutca kövezetéről, padjairól – fogalmazott Szopkó Tibor önkormányzati képviselő.

– A városvezetés fontosnak tartotta azt is, hogy a járványhelyzet miatt Miskolc legforgalmasabb, a diákok által leginkább látogatott terei, utcái, az ott található padok, utcabútorok fertőtlenítve legyenek – hangsúlyozta. A fiatalok által használt helyek kapcsán felvetettük, hogy külföldi példák mutatják, hogy a fiatalok körében gyorsabban terjed a koronavírus-járvány. Szopkó Tibor válaszából az derült ki, hogy erről a városvezetés még nem gondolkodott.

Van-e rá pénz?

Az Észak munkatársa a sajtótájékoztatón rákérdezett, hogy a korábban nagyszabású akcióként meghirdetett belvárosi takarítás éppen egy átlagosnak mondható takarítás lehetett: semmivel sem hozott nagyobb tisztaságot a főutcán és a mellékutcákban. Ezzel kapcsolatban Szopkó Tibor úgy fogalmazott, hogy véleménye szerint részeredményeket hozott. Ugyanakkor elmondta, hogy elkezdődött egy egyeztetés a belváros köztisztaságára vonatkozóan, amely arra irányul, hogy a vendéglátóhelyiségek bérlőit, üzemeltetőit is bevonják a területek tisztán tartásába. Ahogy az önkormányzati képviselő fogalmazott: „A tisztaság mindenkinek az érdeke.” Arra vonatkozóan, hogy a be nem tervezett takarítási munkára milyen forrás áll rendelkezésre azt a választ kaptuk: „Kell, hogy forrást találjunk.”

A galambok

A belváros különösen érintett a galambok ürüléke által okozott szennyezettségben, vetette fel az Észak munkatársa a sajtótájékoztatón. Szopkó Tibor ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy miskolci közgyűlés pénteken esedékes ülésén képviselői indítvánnyal él a galambkérdésben, hiszen a galambügyet hosszú távon és stabilan kell megoldani. Rákérdeztünk: forrást rendelnek-e hozzá, illetve kivel van a városnak szerződése a galambok befogására.

Szopkó Tibor elmondta, hogy a galambok ügyét tekintve semmiképpen sem abban látja Miskolc jövőjét, hogy akár a londoni Trafalgar tér vagy a velencei Szent Márk tér jusson eszünkbe. Miskolcon a Royal köz a legérintettebb, leginkább ott szaporodtak el a galambok.

Az Észak munkatársa felvetette, hogy a korábbi városvezetés is folytatott a témában egyeztetést, illetve külföldi példák alapján a galambok szaporodását gátolva hatékony megoldást lehetne találni, hiszen a galambok jelentős egészségügyi kockázatot hordoznak.

(A borítóképen: A miskolci Royal közben jelentős károkat okoznak a galambok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában