Választás

2020.08.29. 09:43

Nem állhat a Jobbik Bíró mögött

Helybenhagyta a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság döntését: Bíró László nem lehet a Jobbik jelöltje.

Forrás: ÉM

Koncz Ferenc halála miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. számú országgyűlési egyéni választókerületében a megüresedett mandátum betöltésére a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) október 11-ére tűzte ki az időközi választást. A Jobbik augusztus 18-án kérelmezte: vegyék nyilvántartásba jelölőszervezetként. A tiszaújvárosi választási bizottság nyilvántartásba vette a Jobbikot, ezt azonban a Fidesz megtámadta. Felvetették: a nyilvántartásba vételi kérelmet olyan törvényes képviselő nyújtotta be, akinek a képviseleti joga nem volt hatályos. Jakab Péter ugyanis jogerősen, így hivatalosan nem elnöke a Jobbiknak. Az NVB hétfőn a korábbi döntést megváltoztatva visszautasította a Jobbik jelölőszervezetként való nyilvántartásba vétele iránti kérelmet, helyt adva a Fidesz felvetésének. Ez ellen a döntés ellen felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához fordult a Jobbik. A Kúria azonban tegnap helybenhagyta az NVB döntését. A Jobbik tehát nem támogathatja Bíró Lászlót mint képviselőjelöltet. Bíró jelöltsége egyébként megmozgatta a liberális-baloldali szivárványkoalíciót: nyilvánosan egymás után állnak ki mögüle a politikusok korábbi antiszemita kijelentései miatt.

A Fidesz jelöltje, Koncz Zsófia a szükséges jelölések többszörösét megszerezve hivatalosan is képviselőjelölt a 6. számú egyéni választókerületben. Jelölt lett még Tóth Ádám is, akit az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom támogat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában