miskolctapolcai fürdő

2020.08.04. 13:00

Még nincs üzemeltetője az új fürdőkomplexumnak

Egyelőre a „semmibe” vezet az összekötő híd az több mint tízmilliárdos épülő fürdőberuházás és a 2015-ben átadott miskolctapolcai strand között.

Nyikes Zita

2020.07.23. Miskolc Újabb mérföldkőhöz érkezett a miskolctapolcai strandfürdő fejlesztése, ezért hagyományainkat követve. Bokrétaünnepet tartunk a beruházás második ütemében megépülő élményfürdő épületénél. A bokrétaünnep a magyar hagyományok szerint az építők és az építtetők közös ünnepe. Fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország

Forrás: ÉM

Fotó: Ádám János

Mint ismert, és a múlt hét előtti héten tartott bokrétaünnepen ki is derült a résztvevők számára, az épülő négy évszakos fürdőkomplexumban nincs meg minden wellness­elem. Úgy tudjuk: éppen ezért az eredeti elképzelés az volt, hogy az élményfürdőt összekötik a 2015-ben átadott miskolctapolcai strandon kialakított, már meglévő és működő wellnessházzal.

Szükséges lépések

A két egységet összekötő híd a jelenlegi nagy projekt keretében kialakításra is került, azonban a régi strand főépületénél hiányzik a zárt kapcsolódás lehetősége. Jelenleg az új fürdőből induló zárt hídról a „semmibe”, a wellnessház teraszára, tehát egy nyitott területre érkezik meg az átkelő vendég, ami télvíz idején nyilván nem optimális. Turisztikai szakemberek szerint a fürdőzési élmény nem lesz teljes, ha erre nem születik megoldás.

Világszínvonalúvá válhat

Kiss János, a miskolctapolcai fürdő és környezete fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos a bokrétaavató ünnepségen azt hangsúlyozta: az a 13 milliárd forint, amit a kormány Miskolcra küldött azért, hogy ez az új élményfürdő felépülhessen nem ajándék volt, hanem jövőbelátás és befektetés. Hozzátette: az építkezés során elért legmagasabb pont jelkép is, Miskolc és a miskolci turizmus emelkedésének jelképe, ahonnan egy olyan új világra nyílik kilátás, amelyben Miskolc végre ledolgozhatja a versenyhátrányt, és négy évszakossá lehet tenni a miskolci fürdőszezont és turisztikai idényt.

– Hat klasszikus wellnessfunkció létezik, ebből három, a szaunák, a masszázs és a fitnesz a régi strand területén még 2015-ben felépített wellnessházban található. A fejlesztési tervek arra épültek, hogy az új fürdő használni fogja majd a régi strand wellnessházát is. Ehhez azonban a két fürdőépületet első lépésben össze kell kötni egy fűthető, zárt folyosóval. Ennek az összekötésnek a kidolgozása és a fogadóépülethez való kapcsolódás finanszírozása már az új önkormányzati vezetés feladatává vált még 2019-ben. Amikor világossá vált, hogy nem áll igazán jól az ügy, kértem az önkormányzatot, hogy gyorsítson a projekten, erre ígéretet is kaptam – mondta el a bokrétaavatót követően Kiss János.

Kérdésünkre, hogy mikorra kell elkészülni az átkötésnek, hozzátette: akkorra lenne célszerű, amikorra az új fürdőnek, vagyis decemberre, hiszen a vendégeknek minden wellnessfunkciót teljes komforttal lenne jó biztosítani már a nyitáskor is.

Sóhajok hídja

Szerettünk volna beszélni a leendő üzemeltetővel arról, hogy miként kívánja kezelni ezt a helyzetet. Kiderült azonban, hogy üzemeltető továbbra sincs, pedig éppen néhány hete nyilatkozta a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai igazgatója: az önkormányzati halogatás később még visszaüthet.

Megkerestük a miskolci városháza sajtóosztályát, ahol azt a választ kaptuk, hogy „jelenleg nincs döntés arról, hogy ki üzemelteti majd a fürdőt. Az önkormányzat megbízásából szakértők vizsgálják az üzemeltetés lehetőségeit, mely alapján a város vezetősége felelős döntést tud hozni az üzemeltetés vonatkozásában”.

Üzemeltető hiányában csak a jelenlegi városvezetést tudtuk kérdezni az összekötő híd ügyében. Jeleztük, hogy nagyon úgy tűnik, hogy a fürdőfejlesztés a miskolctapolcai strand irányában megállt a „levegőben”, hiszen nincs összekötve a két komplexum. Több kérdést is feltettünk. Kérdeztük: milyen megoldása van a városvezetésnek, kezdeményeztek-e erre vonatkozóan bárkivel bármilyen egyeztetést. Arra is kíváncsiak voltunk: milyen tervek vannak az „összeköttetésre”, milyen forrásból, mennyiért és mikorra fog megvalósulni.

Visszamutogatás

A városháza válasza szerint „az előző városvezetés első körben nem tervezte be a két fürdő összekötését. Majd később született egy terv a két terület összevonására, azonban ehhez nem biztosított pénzügyi fedezetet a Kriza Ákos vezette önkormányzat, és újabb állami forrást sem sikerült szerezniük”.

Hozzátették: Veres Pál polgármester egyeztetést kezdeményezett a tervező, főépítész és kivitelező bevonásával a probléma megoldására. Több helyszíni bejárás után született egy újabb építészeti megoldás a két komplexum összekötésére, amely alapján szeptember elejére elkészülhet a kiviteli terv.

Elmondták azt is: „a százmilliós nagyságrendű plusz pénzügyi forrás megszerzéséhez Veres Pál megkezdte az egyeztetéseket, hogy megvalósulhasson a két strand összekötése, a projekt befejezésének határidejéig”.

Ünnepi elismerés

Végezetül Kiss János miniszterelnöki biztoshoz fordultunk, kérdezve, hogy mit szól ahhoz, hogy a városháza kérdéseinkre adott válaszaiban az előző városvezetést hibáztatja. A miskolctapolcai fürdő és környezete fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos úgy fogalmazott, hogy jobban hisz a saját fülének, mint a sajtóosztály által fogalmazott „közleménynek”. Ugyanis – utalt rá – hogy ő a saját fülével mintegy száz másik ember jelenlétében azt hallotta Veres Pál polgármestertől a bokrétaavató ünnepségen, hogy a városvezető kifejezetten elismerte a magyar kormány és az előző városvezetés érdemeit a miskolctapolcai fejlesztések ügyében.

(A borítóképen: Az új fürdőkomplexumból a strand wellnessházához vezető híd egyelőre a „semmibe” ér)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában