tűzesetek

2020.08.24. 07:00

Magas házban több a tűz

A leggyakrabban a konyhában keletkezik tűz, de az elektromos zárlat is dobogós.

Horváth Imre

Tűz Pécsett egy Szántó László utcai önkormányzati lakásban

Forrás: Illusztráció/MW

Fotó: AS

Növekvő számot mutatnak a lakástüzek a három szintnél magasabb és tíz lakóingatlant magában foglaló épületeknél. Míg 2019-ben 565 esetben keletkeztek ilyen tűzesetek az országban, addig az idei esztendőben már 347 alkalommal.

Majdnem a tavalyi

Megyénkben is hasonló a tendencia, sőt! Tavaly összesen 34, idén pedig eddig már 26 tűzesetnél avatkoztak be a tűzoltók háromszintesnél magasabb és tíznél több lakást magában foglaló épületben.

Az emeletes épületek esetében a földszinten és az első emeleten csaptak fel legtöbbször a lángok. A helyszíneket vizsgálva a konyhában a sütő-főző berendezések, a nyílt láng használata és az elektromos zárlat volt a tűz keletkezésének legfőbb oka, tájékoztatott a katasztrófavédelem.

Az erkélyen a dohányzás, a közlekedőfolyosókon az elektromos zárlat miatt keletkeztek főleg tűzesetek. Ezek kellő körültekintéssel, a tűzvédelmi szabályok betartásával megelőzhetők lennének.

A katasztrófavédelem nemcsak a társasházak tervezését és építését, hanem az épületek használatát is folyamatosan ellenőrzi. A használati problémák között jellemző a menekülési útvonalak, vagyis a folyosók leszűkítése. A folyosón tárolt ruhaszárító, babakocsi, kerékpár vagy bútorok akadályozzák a kijutást, könnyen elesik bennük az ember, és a tűzoltók mozgását és munkáját is nehezítik.

Gyakran előfordul, hogy a lakók az autóikkal elfoglalják a tűzoltási felvonulási területet, vagyis úgy parkolnak, hogy a tűzoltóautók számára megközelíthetetlenné válik az épület. Olyan lakástűz esetén, amelynél a bentlakók nem tudnak kimenekülni a bejárati ajtón keresztül az épületből, előfordulhat, hogy az erkélyről kell őket menteni. Ha a felvonulási területet egy szabálytalan autós elfoglalja, akkor a kiérkező létrás vagy emelőkosaras tűzoltóautónak egy új felállítási helyet kell keresnie, ami időveszteséggel jár.

Számos esetben a lakásokban kialakuló tüzet – főleg éjjel – a benntartózkodók már csak túl későn, vagy egyáltalán nem észlelik, ami súlyos sérüléshez, esetleg halálhoz vezethet. Egy lakástűz esetén csak néhány perc áll a lakók rendelkezésére, hogy felmérjék a helyzetet és biztonsággal elhagyják az otthonukat.

A telepített füstérzékelő a helyiségben jelentkező füstöt azonnal érzékeli, és még időben riasztja a benntartózkodókat, így lehetőség nyílik a tűzoltás megkezdésére, valamint a 112-es segélyhívó tárcsázására.

(A borítóképen: Jelentősen nőtt a tűzesetek száma országszerte)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában