Közgyűlés

2020.08.29. 09:18

Lopták a miskolci gazdasági program csaknem egyharmadát

Botrány tört ki, és levették a napirendről a Miskolc következő öt évét meghatározó gazdasági programot.

Fotó: Bujdos Tibor

A város lakosságának zsebbe vágó döntések születtek a koronavírus-járvány miatt február óta először tegnap ülésező közgyűlésen.

Az ülés legmegdöbbentőbb perceit a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2020–2024 közötti időszakra vonatkozó gazdasági programjáról szóló napirendi pont szolgáltatta.

Törvényi kötelezettség

A program összeállítását és elfogadtatását törvény írja elő az önkormányzatoknak.

Mint elhangzott: a helyi gazdaság versenyképességében kulcsszerepet töltenek be a helyhatóságok, többek között azzal, hogy befektetésösztönző környezetet alakítanak ki. Az adottságok figyelembevételével kell meghatározniuk azokat az önkormányzati feladatokat, amelyek ezt a célt szolgálják.

A téma fontosságát jelzi, hogy Miskolc polgármestere hosszan ecsetelte a program alapvetéseit. Mint mondta, olyan kihívásokkal nézünk szembe, mint soha korábban. Többek között hangsúlyozta: „az új kihívás új hozzáállást indukál, ehhez alkalmazkodnia kell a miskolci önkormányzatnak. Egyre élesebb a verseny a települések között is. A cél, hogy 2030-ra Miskolc a régió meghatározó centruma legyen.”

Hasonlóan szólt Simon Gábor, a Miskolcot irányító Velünk a Város frakció vezetője, aki többek között az újszerű célkitűzésekről, a körforgásos alapú gazdaságfejlesztésről, a tudásközpontszerep-erősítésről, a turizmus fejlesztésének kiemelt fontosságáról, illetve az egészséges és emberközpontú város víziójáról beszélt.

Másolt szövegrészek

A megdöbbentő pillanatok akkor következtek be, amikor Soós Attila fideszes képviselő kért szót. Soós Attila elmondta: mivel a témát rendkívül fontosnak tartja, alaposan áttanulmányozta a több mint 100 oldalas előterjesztést. A képviselő közölte: a gazdasági program közel egyharmada lopott. Kifejtette: a hosszú szövegrészek forrása nincs feltüntetve, de némi utánajárás után kiderült, hogy idegen forrásból származnak.

Az anyag összességében tartalmaz jó elgondolásokat, de az, hogy jelentős része plágium, teljesen elveszi az értékét, fogalmazott Soós Attila, aki azt javasolta, hogy vegyék le a napirendről a gazdasági program megtárgyalását és akkor lássanak újra hozzá, ha a plagizált részeket eltávolították belőle.

– Az anyag összeállítója szégyent hozott a városra – jelentette ki a fideszes képviselő. – Nem vagyunk hajlandóak megszavazni, de még csak tárgyalni sem róla.

Simon Gábor még próbálta menteni a helyzetet, mondván: az anyag bevezetése tartalmazza, hogy építkezik bizonyos programokra. Soós Attila újabb hozzászólásában azt hangsúlyozta, hogy ilyen anyagot szégyen lenne tárgyalnia a közgyűlésnek.

A Velünk a Város frakció nevében Mokrai Mihály öt perc tárgyalási szünetet kért. A kényszerű pauzát követően a képviselő felszólalásra jelentkezett. – Azt javaslom, hogy vegyük le a napirendről a javaslatot, mert meg kell vizsgálni a Soós Attila által jelzett problémákat – mondta Mokrai Mihály.

A polgármester szavazásra bocsátotta az ügyrendi javaslatot, amelynek eredménye az lett, hogy 22 igen szavazattal eltekintettek a vitatott forrású gazdasági program tárgyalásától.

Igen az ár- és díjemelésekre

A harmincnál több napirendi pontot felvonultató közgyűlésen két olyan előterjesztés is volt, amely díjemelést tartalmazott. A Fidesz és a KDNP nevében felszólalók bírálták, hogy a városvezetés ezzel a módszerrel akarja pótolni a bevételkiesést. Ennek ellenére mind a lakbérek, mind a temetkezési szolgáltatások díjának emeléséről szóló javaslatot elfogadta a közgyűlésben többséggel rendelkező Velünk a Város képviselőcsoport.

A Fidesz–KDNP szövetség két önálló előterjesztést is benyújtott, amelyben a városlakók pénztárcájának megőrzése érdekében ár- és adóemelési, a város ingatlanvagyona megelőzésére pedig privatizációs stop elrendelését javasolta. Alakszai Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője jelezte: nem vonják kétségbe, hogy az önkormányzatnak joga van ingatlanokat értékesíteni, de úgy látják, hogy erre a jelenlegi piaci helyzet egyáltalán nem alkalmas. Mint mondta, nem járulnak hozzá, hogy az önkormányzat ingatlanok eladásából származó bevételből pótolja a költségvetési hiányt.

Kovács László, a KDNP képviselője elfogadhatatlannak tartotta a lakbéremelésről szóló előterjesztést. A baloldali válságkezelés minden esetben hitelfelvételből, eladásból és áremelésből tevődik össze, fogalmazott.

(A borítóképen: Miskolc polgármestere plágiumgyanús javaslatot terjesztett elő. Levették a napirendről)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában