Ökonapközi

2020.08.07. 09:30

Kincskereső ösvények kis felfedezői

Hétfőn indult a miskolci Ökonapközi első turnusa. A gyerekek az Avason barangoltak.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

Egy kis játékos történelem, egy kis geológia, egy kis biológia és sok-sok környezetvédelem. Ennyi mindent tanulhatnak az általános iskolások az Ökonapköziben. Az első turnus hétfőn indult az Ökológiai Intézet Alapítvány és a Zöld Kapcsolat Egyesület szervezésében. A kis csapat az első nap épp az Avas tetején járt. A kilátóból megfigyelhették a város különböző dombságait, völgyeit. Beszélgettek arról, hogy melyik mészkőhegység és melyik vulkanikus, valamint arról, hogy melyik hogyan alakult ki. Délelőtt két­órás sétát tettek térképpel a kezükben, közben megismerkedtek az Avas növényvilágával is, a gyógynövényekkel és a vadvirágokkal. Délután komposztáltak az egyesület udvarán. De már reggel szorgoskodtak, hiszen elkezdték a búza csiráztatását. Így a hétvégére, amikor elkezdődik a munka a tinikonyhán, már lesz búzacsírájuk.

Nomád élet

F. Nagy Zsuzsától, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnökétől megtudtuk, júliusban nomádtábort szerveztek a Bükkben. Ott aztán valóban nomád életet éltek a gyerekek. Maguknak hozták a vizet, az egy hét alatt legalább 100 kilométert gyalogoltak, este pedig tüzet gyújtottak. A táborlakók a Kis- és Nagy-fennsíkkal ismerkedtek.

– Azért gondoltuk, hogy a városba is szervezünk napközit, mert Miskolccal kapcsolatban szintén rengeteg olyan ismeret van, amit érdemes átadni a gyerekeknek. Úgynevezett kincskereső ösvényeket jelöltünk ki, amik mentén felfedezzük a különböző értékeket. Ellátogatunk Lillafüredre, a Királyasztalra, végigsétálunk a Barátok útja tanösvényen, barangolunk a belvárosban, a szőlőskertek nyomába eredünk. A térkép és a hozzátartozó leírás alapján legalább 60–70 hasznos ismerethez jutnak a gyerekek. Így lehet őket igazi lokálpatriótává nevelni – fogalmazott F. Nagy Zsuzsa.

A komposztálással kapcsolatban megjegyezte: fontos, hogy a gyerekek megtudják, hulladékunk 30 százaléka szerves anyag, melyből termőföldet lehet készíteni.

Aszalnak is, napkollektoros aszalóval almát és répát. Ezáltal a gyerekek a gyakorlatban látják, hogy áram nélkül,

a nap segítségével is lehet élelmiszereket tartósítani.

(A borítóképen: A természetközeli élet élményét kapják a táborban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában