koronavírus

2020.08.30. 11:00

Két hét karantén vár a külföldi diákokra

A járványügyi készültségre tekintettel a Miskolci Egyetem összeállította az intézmény látogatására és a külföldi hallgatókra vonatkozó intézkedési tervét.

Méhes László

20200825 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Szeptemberben indul a második magyar koordinálású projekt a LIFE Éghajlat-politika alprogram keretében. A programról tartottak sajtótájékoztatót a Miskolci Egyetemen. képen: Horváth Zita Miskolci Egyetem rektora

Fotó: Vajda János

Az ajánlásokat és kötelezettségeket tartalmazó dokumentumot ezen a héten teszik közzé az intézmény honlapján, de megküldik a hallgatóknak, az oktatóknak és a dolgozóknak is – tájékoztatott az egyetem rektora, dr. Horváth Zita.

Mint elmondta: a tanévet – a biztonsági előírások maximális betartása mellett – az eddig megszokott, normál oktatási rendben tervezik megkezdeni. Az órákat igyekeznek nagyobb tantermekben megtartani, hogy a szükséges védőtávolság betartható legyen. Hogy ebben a formában miként alakulnak a terembeosztások, az csak a regisztrációs héten, a tantárgyfelvétel után derül ki.

A tanórákon azonban kötelező lesz a szájat és az orrot eltakaró maszk viselése.

Az intézkedéscsomag fontosabb elemei közé tartozik, hogy a hallgatók nemcsak személyesen, hanem online is beiratkozhatnak, míg a külföldiekre fő szabály szerint két hét karantén vár a kollégiumi beköltözés után. A nem magyar állampolgárságú diákoknak a felsőoktatási intézmény igazolást állított ki a Magyarországra történő beutazásukhoz. A határon túlról érkezők az államhatár átlépését követően 24 órán belül kötelesek felvenni a kapcsolatot az egyetemmel, és kötelesek megjelenni az igazolásukon megadott szálláshelyen.

– Az új tanévben 450 elsőéves külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait a Miskolci Egyetemen, és mindegyikük kap kollégiumi ellátást. Fogadásukra a diákszállások fertőtlenítése már megtörtént – közölte dr. Horváth Zita. – A beköltözés után két hét karantén vár rájuk, vagy két negatív Covid-teszt szükséges ahhoz, hogy elhagyhassák a szállásukat. Fontos az elővigyázatosság, mert, mint megtudtuk, lesznek köztük olyan diákok, akik a jelenlegi hazai járványügyi besorolás szerint a „piros”, azaz az utazásra nem javasolt országokból érkeznek.

(A borítóképen: Dr. Horváth Zita)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában