élet a kormányhivatalban

2020.08.08. 17:30

Jól vették a koronavírus-járvány jelentette akadályt

Beszámolót készített a 2018–2019-es munkájáról a kormányhivatal.

Szaniszló Bálint

Fotó: Vajda János

Tíz évvel ezelőtt a kormány elhatározta a magyar közigazgatás mélyreható reformját. Az akkor meghirdetett program célja

a hatékonyabb állami működés megteremtése volt, ennek keretében alakultak meg a megyei kormányhivatalok, amelyek a közigazgatás alapvető, fontos egységei lettek.

Egyszerűbb ügyintézés

„Az új közigazgatás vezető elve a közjó lett, a közösség érdekeinek megvalósítása, és az, hogy a közhivatalok legyenek az emberért” – hangsúlyozta Demeter Ervin, Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottja abból az alkalomból, hogy megjelent a hivatal 2018–2019-es tevékenységét bemutató kiadvány, amely egyfajta beszámolót is jelent a nagyközönség és a közigazgatás iránt érdeklődő szakemberek számára.

„A közigazgatás átalakításának egyik legnagyobb fegyverténye az integrált, egyablakos ügyfélszolgálati rendszer,

a kormányablakok rendszerének kialakítása volt, amely az ügyek bürokráciamentes, gyors és magas színvonalú elintézését tette lehetővé itt, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is, növelve az állampolgárok elégedettségét és bizalmát” – foglalta össze a megyei kormánymegbízott. Demeter Ervin kiemelte, hogy megyénkben különösen nagy feladat volt a történelmi járási rendszer újraépítése, hiszen a trianoni országcsonkítás nagyban érintette ezt a területet. „A jelenlegi 358 településsel egyetértésben alakult ki a mai járási rendszer, amely alapvető sejtje lett a hatékony állampolgári ügyintézésnek” – mondta a vezető.

Munkaügyek

Az elmúlt két esztendőben az alapvető feladatokon túl a megyei kormányhivatalra hárult a versenyszektor egyre növekvő munkaerő-szükségletének kielégítése, az álláskeresők és a közfoglalkoztatottak elsődleges munkaerőpiaci elhelyezkedésének növelése, valamint a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő képzések, átképzések biztosítása is. „Évente megrendezzük az állásbörzét, a pályaválasztási kiállítást és a közfoglakoztatás eredményeit is bemutató seregszemlét.

Az elmúlt két év tevékenységégéről összefoglalóan azt állapíthatjuk meg, hogy a bürokráciacsökkentő intézkedések tovább egyszerűsítették az ügyek elintézésének folyamatát, lerövidítették a határidőket” – emelte ki Demeter Ervin. „Fontos

az is, hogy csökkentek az eljárási illetékek, az igazgatási szolgáltatási díjak, más egyéb költségek is, ami ismét csak kivívta az ügyfelek elismerését. Ugyanez a helyzet az ügyfélkapus ügyintézés elterjedésével, az azonnali okmánykiadás lehetőségével is.”

Nagy erőpróba volt a kormányhivatalok számára a koronavírus-járvány ideje is.

„A járvány idejére egyszerűsödött az ügymenet, illetve védelmi intézkedéseket vezettünk be – fogalmazott a kormánymegbízott. – Ez azt jelentette például, hogy ügyfélfogadás csak előre bejelentett módon történhetett. Nagyon sok közokmány – jogosítvány, személyi igazolvány – lejárati ideje szünetelt, illetve automatikusan meghosszabbodott. Újfajta eljárási rend volt az úgynevezett ellenőrzött bejelentés. Ez azt jelenti, hogy bizonyos hatósági eljárásoknál – például üzlet működési engedélye, lakhatási engedély –, ha az adatok hiánytalanok voltak, akkor amennyiben nyolc napon belül a hivatal nem tudott érdemben foglalkozni az üggyel, akkor automatikusan engedélyt kapott az adott tevékenység. Ez nagyon sokat könnyített az ügymeneten.”

Nagy állami programok

„A védekezés intenzív szakasza lezárult, és átváltottunk egy készenléti szakaszra. Az energia nagyobb része áthelyeződött a gazdasági típusú feladatokra. A munkahelyek megőrzése az egyik fő feladat, azaz a munkáltatók és a munkavállalók segítése a válság okozta krízishelyzet további kezelésében. Három nagy állami program van, amelynek végrehajtásában a kormányhivatal aktívan részt vett és részt vesz, és ez a megyében mintegy tízezer embert érint. Ilyen például a rövidített munkaidő bevezetése, amely esetében a kiesést a kormány pótolta, pótolja” – mondta Demeter Ervin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában