valóra vált álom

2020.08.10. 11:30

Édesapja kívánságát is teljesíthette

Hőszigetelés, bővítések, új aszfalt és emlékpark: csak néhány fejlesztés, ami megvalósult nemrég Tarcalon.

Erdős József

Fotó: Erdős József

Az elmúlt években jelentős fejlesztéseket hajtottak végre Tarcalon uniós és hazai forrásokból. Nagy figyelmet fordítottak az energiahatékonyságra is, az önkormányzati hivatal hőszigetelését, a nyílászárók, a kazán és a tetőhéjazat cseréjét is elvégezték. Az önkormányzati intézmények villamosenergia-igényeit pedig napelemekkel látják el, így fotovoltaikus rendszert alakítottak ki az óvodában, az orvosi rendelőkben, a polgármesteri hivatal két épületében, a 6 Puttonyos Borfaluban, valamint a napközi konyhájában is. Butta László szerint ezek a beruházások azért számottevőek, mert környezeti hatásai mellett jelentős energiaköltséget tudnak megtakarítani. A polgármester hozzátette, elkészült a ravatalozó rekonstrukciója, felújították és bővítették a védőnői szolgálat épületét, az óvodában pedig sószobát alakítottak ki. A belvíz­elvezető hálózat kiépítésének második üteme is megvalósult, valamint forgalomlassító jelzőlámpákat szereltek fel a 38. számú átmenő főúton.

– Az idősek nappali ellátását biztosító intézmény bővítése és felújítása idén októberben fejeződik be. A tokaji hegyre vezető egyik dűlőút pedig már új burkolatot kapott június hónapban, vagyis ezen két, településünk fejlesztését szolgáló beruházásunk is sikeresen halad, ezzel is szolgálva Tarcalt és lakóit – részletezte Butta László.

Turisztikai fejlesztések

Nemcsak a településen élők, hanem az odalátogató vendégek is élvezhetik a fejlesztések eredményeit Tarcalon. Mind a belterület főútja, mind pedig a 37-es főútról bevezető szakasz is új aszfaltréteget kapott, így a térségre jellemző sajnálatosan rossz minőségű utak közül üdítő kivétel Tarcal.

– Büszke vagyok arra is, hogy belterületi úthálózatunkból tizenhárom utcánk is új aszfaltréteget kapott az elmúlt években, továbbá a Rákóczi utca térkövezése, légkábel kiváltása, valamint a Mária-ház parkolójának térkövezése is megtörtént az elmúlt öt évben. A Kiemelt Turisztikai Attrakciók és Szolgáltatások Fejlesztésében nyert támogatás elnyerése után pedig átadhattuk az Áldó Krisztus-szoborhoz vezető sétányt is – mondta Butta László. – GINOP-os forrásból valósul meg a Tokaj közigazgatási határtól Tarcal belterületéig tartó közel négy kilométeres kerékpárútszakasz, a már meglévő folytatásaként. TOP-os forrásból pedig a település belterületén, valamint a Tarcaltól a Sárga Borház irányába, Tarcal külterületi szakaszán is összesen hat kilométer hosszan épül kerékpárút. Az év végére mindkét szakasz kiviteli engedélyes tervvel rendelkezik, a tél folyamán megvalósul a közbeszerzés, és reményeink szerint 2021 tavaszán kezdődne meg a régen várt megvalósítás – részletezte a folyamatban lévő fejlesztések egy részét a polgármester.

Nem voltak rendezvények

Az idén a koronavírus okozta helyzet miatt márciustól nem tartották meg a tervezett rendezvényeket, szem előtt tartva a település lakóinak egészségét és a kormányzati döntéseket. A vészhelyzet végétől azonban lassan minden visszaáll a régi kerékvágásba, több rendezvényt is megtartanak, a szálláshelyek pedig újra legalább olyan foglalással üzemelnek, mint az előző években.

A turisztikai ágazat az, ami a fiatalok helyben maradását is elősegíti. Tarcalon működik a térség két legnagyobb és legmagasabb minőséggel üzemelő szállodája, a négy- és ötcsillagos szálloda, valamint egy vállalkozónak köszönhetően nemcsak a helyi fiatalokat tudják itthon tartani, de más településekről is költöztek már be a községbe. A fiatal párok sok év után 2017 óta az első lakás megszerzéséhez kétszázezer forint vissza nem térítendő támogatást kapnak.

A településkép javítása is folyamatos, a névadó Tarcal vezér emlékét egész alakos bronzszobor őrzi.

A legnagyobb büszkeség

– A legnagyobb büszkeséggel az tölt el, hogy az első világháborús emlékművet és a hozzá tartozó Hősi emlékparkot is fel tudtuk újítani, mely során a támfalon új márványtáblákon emlékezünk meg hősi halált halt elődeinkről. Édesapámnak halála előtt tett ígéretemet valóra tudtam váltani, és hőseink előtt méltóképp tudunk tisztelegni – zárta gondolatait Butta László.

(A borítóképen: A Hősi emlékpark és Tarcal vezér szobra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában