bölcsőde

2020.08.31. 16:00

Bölcsődébe támogatással

Akár negyvenezer forinttal is támogathatják havonta a munkába visszatérő szülőket.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: MW

Fotó: Nagy Gábor

Tavaly augusztustól nyílt meg a pályázat, amelynek köszönhetően a kisgyermekes családok kiadásai csökkenthetők, ha férőhelyhiány miatt magánbölcsődébe kell adni gyermeküket. A Magyar Államkincstár ad vissza nem térítendő támogatást a kisgyermeket nevelő szülők munkaerőpiaci visszatérésének segítése céljából. A kérelmet legkésőbb 2021. december 31-ig lehet benyújtani.

Aktív dolgozók nem

A szülők a támogatást akkor igényelhetik, ha állami bölcsődébe nem vették föl a gyermeket. Nem minden esetben kell azonban csatolni a bölcsődei elutasító határozatot: vannak települések, ahol e-nélkül is igényelhető az összeg.

A tájékoztató anyagban 2767 településen és 13 fővárosi kerületben nem kell igazolás a pályázathoz. Azokon a helyeken ugyanis vagy nincs is állami bölcsőde, vagy telített a létszám. Egyébként bárki pályázhat, aki magánbölcsődébe kényszerült helyhiány miatt, de ha a település nem szerepel az említett listában, csatolni kell az elutasító okiratot. A Kincstár maximum havi 40 ezer forint összeghatárig nyújt támogatást a munkahelyi, illetve családi bölcsődékben elhelyezett kisgyermekek térítési díjára. Amennyiben a gyermek elhelyezéséért fizetett díj kevesebb, mint 40 ezer forint, akkor az összeg a bölcsődei havidíjjal megegyező lesz, ha pedig meghaladja a 40 ezer forintot, akkor a különbözetet a szülőknek kell fedezniük.

Mivel a támogatás célja a munkaerőpiaci visszatérés ösztönzése, a támogatásban nem részesülhetnek azok, akik az igénykéskor már aktívan dolgoznak. A kérelmet elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül lehet benyújtani.

Jó helyen, jó időben

A kis Olivért már akkor előjegyeztették állami bölcsődébe Miskolcon, amikor egy hónapos volt – mondta Niki, az édesanya. Azonban a vártnál hamarabb kellett visszamenni dolgozni az anyukának, ezért családi napközibe adták a kisfiút. Ezért havonta 60 ezer forintot kellett fizetniük 2019 év elején. Később megüresedett egy hely és felvették a gyermeket az állami bölcsődébe. Sajnos akkor még nem volt lehetőség erre a támogatásra. A költségtérítést a GYED extra segítségével tudták kifizetni – tette hozzá.

Judit arról számolt be, hogy kisebbik fiukat már a születése után nem sokkal előjegyezték az egyik kazincbarcikai bölcsődébe és fel is vették a kért időpontban a gyermeket. Tízen vannak egy csoportban, ami nagyon ideális, teljesen meg vannak elégedve a gondozás minőségével is. Örül, hogy nem kellett más lehetőség után nézniük – hangsúlyozta az édesanya.

Budapesten egy magánbölcsőde vagy családi napközi havi díja 90-120 ezer forint között van, míg ugyanez vidéken elérhető nagyjából 50 ezer forinttól. Nem árt alaposan tájékozódni, mert sok helyen az étkezés és a külön foglalkozások még plusz költséggel járnak.

Lenne még igény

Elnyert pályázatuk van bölcsőde építésre és a beruházás hamarosan el is kezdődik majd, de jelenleg még nincs olyan intézmény, ahol fogadni tudnánk a kicsiket – mondta Simon István, Gesztely polgármestere. Már most látszik, hogy a 12 fősre tervezett létszám kevés lesz. Az utóbbi időben ugyanis több fiatal házaspár is beköltözött a településre, akik vélhetően igénylik majd a bölcsődei ellátást.

Sáfián Ádám Abaújszántó polgármestere arról számolt be, hogy a mini bölcsőde, amely hét kisgyermek gondozását látja el már nem elég, ezért bővítést terveznek. Családi napközi indítását tűzték ki célul, ahol a költségtérítés fedezésére a szülők igénybe vehetik a negyvenezer forintos támogatást.

(A borítóképen: Sok szülő igényli a bölcsődei ellátást)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában