Iskolakezdés

2020.08.27. 13:00

Az iskolatáska még mindig nehéz

Csökkenteni kellene a súlyát – tartja Lazáry Áron gerincsebész főorvos.

Nagy-Hankó Krisztina

20200803 Kecskemét Iskolai tanszervásár az Alföld Áruházban, Kecskeméten. Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe

Forrás: MW

Fotó: Bús Csaba

Az M1 csatornának nyilatkozó szakember szerint a szülők többsége már tudatosan vásárol olyan táskát, ami kétpántos, így szimmetrikusan terheli a törzset, esetleg van benne olyan deréktámasz, ami segít abban, hogy ergonomikusan feküdjön fel a hátra. Azonban felhívta a figyelmet arra, hogy az iskolatáska súlya az alsó tagozatosoknál sokszor meghaladja a gyermek testsúlyának 20 százalékát. Ezt véleménye szerint csökkenteni kellene, saját súlya 10 százalékánál többet senkinek sem kellene cipelnie, ami egy kisiskolásnál 2-3 kilót jelent.

Lazáry Áron a műsorban kitért egy ezer magyar iskolás bevonásával készített felmérésükre, ami szerint a gyerekek több mint 12 százalékának volt már több napig tartó gerincfájdalma.

Nem csak a tankönyvek

A Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke egy néhány éve készült jelentésben ismertette, hogy minden tanévkezdéskor visszatérő szülői panasz az előírt tankönyvek, tanszerek és felszerelések súlya. Az elnök a gyermekek iskolatáskájában hordott alábbi tárgyak összességéből indult ki: tankönyvek, füzetek, ellenőrző könyv, üzenőfüzet, rajzlap; egyéb taneszközök, illetve a tornafelszerelés, élelmiszercsomag, tisztasági csomag és ideszámít az iskolatáska önsúlya is. Majd utalt arra is, hogy a pedagógusok joga és felelőssége az általuk alkalmazott tankönyvek megválasztása. Így az is, hogy olyan tankönyveket válasszanak, amelyek összsúlya az alsó tagozaton nem haladja meg a három kilogrammot naponta. A minisztériumi rendelet értelmében az iskolai szülői szervezet véleményét kell kérni a tankönyvrendelés elkészítésénél, mert az ennek elmulasztásával hozott döntés megtámadható.

Szülőkkel egyeztetve

A felmerült problémával kapcsolatban megkérdeztek egy miskolci általános iskolát is, melynek igazgatója arról tájékoztatott, hogy az intézményben az egyes tankönyvek, munkafüzetek és egyéb segédeszközök kiválasztásánál – a tartalom, az árszínvonal és a tartósság mellett – kiemelt szerepet kap a súlyuk. Egyrészt az előző évek tapasztalataiból merítenek, másrészt a tankönyvbemutatókon, tájékoztatókon fontosnak tartják a taneszközök súlyának megismerését. A szülőket rendszeresen tájékoztatják, és kérik az ezzel kapcsolatos véleményüket, tapasztalataikat, igyekszenek közös megoldást találni. Az iskolában általában rendelkezésre állnak zárható szekrények, így a nem napi rendszerességgel használt eszközök elzárva tarthatók.

Az említett iskolába jár Zsuzsanna nagyobbik gyermeke is, aki arról számolt be, hogy csak hétvégén hozzák haza az összes tankönyvet és füzetet, hogy megnézhessék, a héten milyen feladatokat kapott a negyedikes kislány. De akkor valóban tetemes a súlya a táskának. A hétköznapokon azt a pár dolgot hordozza Zsófi, ami éppen aznap szükséges. A most első osztályba készülő kisfiuk táskájának súlya még nem ismert számukra, mivel csak szeptember első napjaiban kapják meg a tankönyveket. De biztosan több lesz Jocó testsúlyának 10 százalékánál – véli az anyuka.

A középiskolásé még nehezebb

Szilvia hatéves kisfiát alternatív oktatási intézménybe íratta be. Nincsenek olyan tankönyveik, amiket haza kellene majd vinnie a gyermeknek, minden taneszköz az iskolában marad. Csak pár apróságot kell napi szinten vinnie magával Ádámnak, így a megvásárolt iskolatáska is felesleges lesz valószínűleg – fogalmazott.

Egy háromgyermekes édesanya, akinek legnagyobb gyermeke most kezdi az első osztályt úgy vélekedett, hogy az iskolájuk nagyon együttműködő. Az elsősök különös figyelmet élveznek, a tanító nénik mindenben segítenek. A táskába való felszerelések már megvannak, de tankönyv csak pénteken lesz, ezért még nem mérték le az egynapi cipelnivaló súlyát. Az ergonómia azonban az iskolatáska kiválasztásakor fontos volt, 24 ezer forintért vettek olyat, amelyet minden szempontból megfelelőnek találtak.

A szerkesztőségben dolgozó, szintén három gyermeket nevelő újságíró-kolléga véleménye az, hogy ugyan a kicsinek is nehéz a táskája, de a legnagyobb lányuk, aki középiskolás, cipekedik a legtöbbet. Ráadásul távolsági és városi járaton is közlekedik, így a súlyos, többkilós teher naponta több órán át is a hátán van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában