kertbarátok

2020.08.15. 18:00

Akár a balkonon is ültetnek

A Diósgyőri Kocsis Pál Kertbarát Kör tagjai a koronavírus alatt is hasznos tippekkel látták el egymást.

Detzky Anna

Forrás: OLVASÓ

A kertészkedés átsegítette a kertbarátkör idős tagjait a koronavírus okozta bezártságon. A tagok interneten keresztül informálták egymást az aktuális növényápolási teendőkről.

– A járvány ideje alatt különböző virtuális anyagokat tettem közzé a Facebookon zárt csoportunkban – mesélte Búzáné Mariann elnök. – A gyakori esőzések miatt többünk kertjét ellepték a tetvek, főleg a ró­zsákat, konyhakerti növényeket támadták. Baráti körünk egyik fontos célkitűzése, hogy vegyszermentes termesztésre sarkallja az embereket, ennek a permetezés egyik lényeges eleme. A nemrég, 101 éves korában elhunyt Bálint György, ismert nevén Bálint gazda tanácsaiból sokat merítettem. Permetszerként ajánlottam a fokhagymás és tejes öntetet, valamint a csalán-, hagymahéj- és zsurlóteafőzetét.

Szívesen emlékeznek vissza az első személyes találkozásra, sétáikra és utazásaikra.

– Július elején oldották fel a karanténidőszakot. Akkoriban találkoztunk először a Diósgyőri vár előtt, hogy meglátogassuk a Tündérkertet. Tavaly is elvittem a társaságot, de akkor még csak kicsi ültetések voltak. Azóta gyarapodott, szépült, rengeteg új növényt láttunk, például liliomokat. Július végén pedig Lakitelken jártunk, ahol többek között a Hungarikum Ligetet tekintettük meg.

A kirándulásról a Diósgyőri Kocsis Pál Kertbarát Kör Face­book-oldalán részletesen beszámoltunk. A Szimbiózis Alapítványhoz szoktunk még menni tavasszal, metszést tanítunk a fogyatékossággal élőknek. Emellett folyamatosan tartjuk a kapcsolatot más kertbarátkörökkel. Tagjai vagyunk a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének, amely minden évben továbbképzést tart az elnököknek. Itt lehetőségünk nyílik szakmai kérdésekre akár a gödöllői Szent István Egyetem oktatóitól és kutatóitól választ kapni – sorolta a Diósgyőri Kocsis Pál Kertbarát kör elnöke.

Nincs közös kertjük

Bár már többször felmerült, de a közösségnek jelenleg nincs saját kertje.

– Közösségi kertet csak olyan területen lehet kialakítani, ahol van víz, és könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel. Viszont az ültetést akár a balkonon is lehet kezdeni. A mi körünkben is van olyan, aki bérházban lakik. Fűszernövények, gyógynövények, szükséges zöldségek kisebb teraszon is termeszthetők.

Az elmúlt hetekben nyári szünetet tartottunk, augusztus 10-én találkoztunk újra az Ady Endre Művelődési Házban. Sajnos többen tapasztalták a paradicsomvészt. Eddig nem találták fel az ellenszerét. A kör tagjainak javasoltam, hogy ha barna foltot látnak a paradicsomon, azonnal húzzák ki a tövet, dobják kukába vagy égessék el, hogy ne fertőzze a talajt, illetve a komposztot – hívta fel a figyelmet a szakember.

(A borítóképen: A fotón a kertbarátkör tagjai a Tündérkertben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában