folyamatos munkálatok

2020.08.08. 19:30

A végleges megoldás még nem érkezett el Kistokajba

Utat javítanak, és mivel elöregedett, így egy 300 éves sövényt is lecseréltek.

Nagy-Hankó Krisztina

20200806 Kistokaj fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Kavicsos zuzalékkal javítják ki a gödröket a tó körüli utcákban.

Fotó: Kozma István

A tóparton évek óta probléma a szennyvízelvezető rendszer hiánya, a tó környezetében ugyanis még nincs megfelelően kiépítve az infrastruktúra. Szennyvízhálózatot kellene létrehozni ahhoz, hogy a jelenlegi zúzalékos kőzettel borított utat fel tudják számolni, tudtuk meg Bernáth József polgármestertől. Szilárd burkolatú aszfaltos út építésére lehetne pályázni, ha a feltételek teljesülnének. Amíg ez nem következik be, addig is kell valamit tenni, hiszen az ominózus útnak igen nagy a gépjárműforgalma. A murvás felület a gyakori, nagy igénybevételtől kátyúsodik.

Víz­elvezető árok kialakítására ugyan nincs lehetőség jelenleg, ezért nyomvonalat készítenek az út szélén, nagyjából másfél méter távolságban, amely majd elszikkasztja a vizet. A héten kezdték a munkálatokat, amelyek vélhetően a jövő hét elejére be is fejeződnek, és nem okoznak fennakadásokat a környéken élők számára.

Betonkerítést építettek

A településen több helyen is folyik a munka. A múlt héten befejezték a temető kerítésének építését – tudtuk meg a polgármestertől.

Az élő sövény, amely eddig ezt a célt töltötte be, már több mint 300 éves volt. Mostanra kezelhetetlenné vált. A növény elburjánzása, a vastag fatörzsek sok gondot okoztak, ezért el kellett távolítani. Vélhetően az első sírok keletkezésével egy időben, az 1700-as évek végén kezdett növekedni a növény, amelyet eddig próbáltak karbantartani, de már menthetetlen lett. Az így keletkezett hiányt egy betonelem kerítéssel pótolták, az került a régi sövény helyére. A református egyház pályázatának köszönhetően, önkormányzati segítséggel valósult meg a beruházás.

(A borítóképen: Ideiglenes megoldás, de hamarosan kész)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában