M30-as autópálya

2020.07.05. 19:00

Termelői piac is épül a sztrádalehajtó mellé

Ha már sikerült elérni, hogy épüljön lehajtó, annak a hasznát is szeretnék­­­ élvezni.

Horváth Imre

Murarátka, 2019. február 11. Kamionok haladnak az átépítés alatt álló M70-es autóút Letenye és Tornyiszentmiklós közötti szakaszán a Zala megyei Murarátkánál 2019. február 11-én. Az M70-es autóút több mint tíz kilométeres, jelenleg kétszer egysávos szakaszát kétszer kétsávos autópályává építik át. A tavaly kezdõdött munkálatok során megépítik a magyar-szlovén határon, Tornyiszentmiklósnál tervezett pihenõhely megnyitásához szükséges közmûveket, illetve létesítményeket, továbbá a bal pályán meglévõ kilenc hidat összekötik a jobb pályán kialakítandó hídszerkezetekkel. MTI/Varga György

Fotó: Varga György

Akik arra jártak autóval, már tapasztalhatták, hogy nagy munka van folyamatban a korábbi halmaji körforgalomnál a 3-as főúton, amelyet mostanra teljesen elbontottak, és a helyén egy nagyon komoly új körforgalmi csomópont épül. Amely csatlakozik a szintén épülő M30-as autópályához is, ugyanis a sztrádának itt lesz le- és felhajtója.

Fontos csomópont lesz

Eredetileg Szikszónál és Encs­nél lett volna csupán a környéken lehajtó, de Halmaj összefogva húsz másik településsel jelezte, hogy ez is egy fontos csomópont, egészen Abaújszántóig közlekednek erre az autósok, és kérvényezték a betervezését, amelyet a Nemzeti Infra­struktúra Fejlesztő Zrt. is indokoltnak látott.

Pihenő és piactér

A lehajtók által bezárt háromszög alakú földterület önkormányzati tulajdonban van, és Halmaj vezetése úgy döntött, hogy megpróbálja a lehető legjobban hasznosítani, így egy pihenő épül majd, illetve a területen kialakítanak egy kistermelői piacot és elektromos töltőállomást.

– Lesz egy nagy térinstalláció, megvilágított Halmaj-felirattal, amit az autópályáról is lehet majd látni. Lesz a területen fedett, nyitott elárusítótér, minden, a piachoz szükséges kiszolgálóépület és terület, mint hulladék- vagy kerékpártároló, vagy vízvételi lehetőség. Lesz a területen bőven parkoló, mosdók, kétállású elektromos töltő, illetve van tervezve egy olyan terület, ahol játszótér, játszópark is helyet kap. Állandó őstermelői piacot tervezünk majd ide, amely időszakosan helyet adna vásárok részére is. Miskolc és Kassa között sehol nincs elektromos töltőállomás, így ez nagyon hasznos lehet – magyarázza Tóth József polgármester.

Helyi termelőknek

A tervhez 115 milliós támogatást is elnyert a település a közelmúltban, a kivitelezést pedig úgy tervezik, hogy mire jövőre az autópálya elkészül, addigra a piac is készen legyen. A piacfelügyelettel és a mosdók karbantartásával, takarításával munkahelyeket is teremt a beruházás.

A tervezett piacon nemcsak Halmajról, hanem negyven kilométeres körzetből szeretnének helyet adni a termelőknek kettős céllal. Egyrészt azt remélik, hogy így segíthetik a helyi termékek piacra jutását, lerövidítve az ellátási láncot. A vásárlókat pedig helyben megtermelt, egészséges termékekkel láthatják el. Ugyanakkor a piac hozzájárulhat a község turisztikai vonzerejének növeléséhez, reményeik szerint átutazó szlovák és lengyel turisták mellett az ingázók is vásárolnak majd itt. Ez pedig a helyi vállalkozások erősödésének és Halmaj lakosságmegtartó erejének is jót tesz.

(A borítóképen: Mire megépül a csomópont, a piactérrel is szeretnének elkészülni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában