Tábor

2020.07.29. 19:30

Tanárok szakmai tábora

Az eseményen a szakmai programok mellett közéleti szereplők is részt vettek.

Bódisz Attila

20200720 Sátoraljaújhely Szili Katalin miniszterelnöki megbízott köszöntőt mond a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei Pedagógus Táborának megnyitóján Sátoraljaújhelyen. Fotó: Vajda János VJ Észak Magyarország Képen: Takaró Mihály a Kárpát-medencei Magyartanárok Kulturális Egyesületének elnöke, Csáky Csongor a Rákóczi Szövetség elnöke, Orbán Balázs, miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár, Szili Katalin miniszterelnöki megbízott

Forrás: ÉM

Fotó: Vajda János

A járványhelyzet miatt idén kizárólag az anyaországból és a Felvidékről vettek részt magyar- és történelemtanárok, valamint reál tantárgyakat oktató pedagógusok a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei Pedagógus Táborában Sátoraljaújhelyen.

Csáky Csongor, a szövetség elnöke lapunknak elmondta: a tanároknak szóló tábort 1998-óta szervezik meg. Először a történelemtanárok találkoztak Pannonhalmán, majd ez a tábor vándorolni kezdett az országban, és minden évben hívtak a programra külhoni magyar középiskolai oktatókat is. Az elnök hozzátette: a tábor 2010 után folyamatosan bővült, és később irodalomtanárok csatlakoztak, az utóbbi két évben pedig már természettudományos tantárgyak pedagógusai is részt vettek a programokon, amelyeknek alapvetően három fontos célja volt. Az első, hogy a résztvevőknek megfelelő szakmai továbbképzést nyújtsanak a megszervezett előadások és foglalkozások segítségével. A második, hogy találkozási lehetőséget biztosítsanak a pedagógusok számára, ahol tapasztalatot cserélhetnek, valamint emberi és intézményi kapcsolatokat erősítő fórumként is szolgált mindig a tábor. Harmadszor pedig a Rákóczi Szövetség ily módon is szeretné kifejezni megbecsülését feléjük, hiszen azok a tanárok, akiket ez a tábor fogad, döntően azokból a középiskolákból érkeznek, ahol

a szövetségnek működnek ifjúsági csoportjai. Ők azok, akik a nevelő-oktató munkájuk mellett önkéntes szerepet vállalnak abban is, hogy a Rákóczi Szövetség ifjúságszervező tevékenységében részt vegyenek, táboroztassák, nemzeti ünnepekre utaztassák a gyerekeket, vetélkedőkre készítik fel vagy éppen valamelyik középiskolás fórumra viszik el őket a Kárpát-medencében – sorolta Csáky Csongor.

Bepótolják, ami elmaradt

Az elnök sajnálattal közölte, hogy az idei év csonkára sikeredett, ugyanis nem vehettek részt a táborban a kárpátaljai, erdélyi és délvidéki pedagógusok. Így az eredetileg 300 fősre szervezett rendezvénysorozaton a járvány miatt kizárólag az anyaországi és felvidéki tanárok vettek részt, mintegy 130-an. Hozzátette: a körülmények ellenére a programok jó hangulatban zajlottak le. Mint mondta, bíznak benne, hogy amint a lehetőségek adottak lesznek, az elmaradt találkozót pótolhatják, ha nem ősszel, akkor legkésőbb jövő nyáron. Kiemelte: idei terveik között eredetileg az is szerepelt, hogy nemcsak a környező országok magyar pedagógusait hívják meg táborozni, hanem a diaszpórában élő tanárokat is, akik a tengerentúlon még speciálisabb körülmények között dolgoznak a vasárnapi iskolákban azon, hogy a magyar nyelv és kultúra távolabbi, kisebb közösségekben is fennmaradjon. Az eseményen a szakmai programok mellett közéleti szereplők is részt vettek egy-egy előadás vagy fórum erejéig. Csáky Csongor mindezt azzal indokolta, hogy a tanároknak szervezett tábort olyan értelmiségiek alkotják, akiknek a nemzet sors­kérdései is fontosak.

Idén mások mellett Szili Katalin, a határon túli autonómiai ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Németh Zsolt, a Parlament külügyi bizottságának elnöke, Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, Takaró Mihály irodalomtörténész, valamint Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója és Demeter Ervin, Borsod-Abaúj-Zemplén megye kormánymegbízottja vett részt előadóként a táborban.

(A borítóképen: A rendezvény megnyitóján)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában