Horgász

2020.07.20. 09:30

Személyes rekord a harcsa

A ragadozó hal zsákmányt remélt, így került végül a horogra.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Tőrincsi Richárd

Tulajdonképpen már egészen pici gyermek korában kipróbálta a horgászatot a Sajón, de komolyabban 13 éve foglalkozik vele, bár csak hobbiszinten, szabadidős tevékenységként űzi, mondta Máté Zoltán.

Szereti a természetet, a vizet. A mindennapi rohanásból, a munkájából jó néha kiszabadulni a tópartra, ahol nagy nyugalmat érez. Ezen a héten pedig kifogta élete eddigi legnagyobb halát a miskolci Csorba-tavon. A hal kiemelésében a barátja segítségére is szükség volt, emlékezett a hobbihorgász.

Nemcsak fogni, enni is szereti

– Kedden a reggeli órákban az elektromos kapásjelző megszólalt, és a damil irtózatos sebességgel szaladt le az orsóról. Abban a pillanatban bevágtam és megakasztottam a halat, éreztem, hogy valami nagyon erős hal lehet, mert meghajlott a bot – idézte föl a történetet Zoltán.

Próbált tekerni az orsón, ami nem sikerült, mert még mindig vitte le a damilt. Ezért engedte, hogy ne szakadjon el. Nagyjából 7–8 perc alatt sikerült a part közelébe húzni a halat. Akkor még mindig nem bukkant ki a vízből, így nem tudta, mivel van dolga, de a hal erejével tisztában volt, ezért gondolta, hogy bármi is az, nem lehet kicsi. Nagy erő kellett ahhoz, hogy megtartsa a botot. Amikor már megközelítőleg hat méterre lehetett a parttól, még mindig nem jött föl a víz felszínére, ezért az már biztos volt, hogy nem ponty. Pedig pontyra ment horgászni.

– A mozgásából először azt gondoltam, hogy amur. Ugyanis az amurnak van olyan szokása, hogy a partot észlelve hirtelen megindul a tó közepe felé – mesélte.

Ahogyan továbbra is próbálta közelebb vonszolnia part felé a halat, akkor meglátta a farokuszonyát, amiből már tudta, hogy harcsa. Felkészült egy újabb „menetre”, és a mélyebb vízbe irányította, hogy meg tudja szákolni.

Mint utóbb kiderült, egy több mint egyméteres hal volt, amit megszákolni sem volt könnyű, mert nem fért bele a szákba. A partra kihúzva természetesen az első volt, hogy megmérjék a súlyát és a hosszát. A nagy fogás közel tízkilós és egy méter tizenhét centiméter hosszú.

Nagy volt az öröm, mert ritkán kerül a horgára ilyen nagy hal. Főleg úgy, tette hozzá Zoltán, hogy eredetileg pontyra ment horgászni és két szem kukorica volt a horgon a csali. Az a legvalószínűbb, hogy kis halak vették körül a csalit, és ezekre csapott rá a harcsa. Az éhség űzte a halraj és a remélt zsákmány felé. Elvéthette a célt, és a horgot szippantotta be.

A ragadozó halat végül hazavitte a horgász, hiszen ebben az időszakban semmi nem tiltja ezt. Bár eredetileg pontyra ment, vélhetően a harcsa jelenléte miatt nem is volt ponty a közelben, de végül nem bánta. Eddig egyszer fordult elő, hogy hasonlóan nagy halat fogott, az egy amur volt, de ez a mostani személyes rekord. Általában kisebb halakra horgászik, de ez jó próba volt arra, hogy a botja és a felszerelése alkalmas a nagy fogásra is, fogalmazott a hobbihorgász.

(A borítóképen: Máté Zoltán és a zsákmány)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában