fejlesztések

2020.07.24. 17:30

Strand és horgászparadicsom a terv

A fejlesztések nélkül is gyönyörű környezetben található a tiszta vizű bányató.

Horváth Imre

20200618 Halmaj határa fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Szabadidőpark, horgásztó Halmajon.

Fotó: Kozma István

Beszámoltunk már róla, hogy az M30-as autópálya építésének egyik nyertese lehet Halmaj, hiszen sikerült elérniük több településsel összefogva, hogy legyen le- és felhajtó a közelükben. Oda pedig egy pihenőt, őstermelői piacot, játszóparkot építenek. Van azonban egy ettől is nagyobb projektje a településnek, amelyet szintén a sztrádaépítés segített. Jelesül egy stranddal, rendezvénytérrel, sportparkkal kombinált horgásztó.

Kavics az útépítéshez

A hathektáros terület, ahol jelenleg egy gyönyörű, tiszta vizű tó terül el, korábban magántulajdonban volt. A próbafúrások alapján egyértelmű volt, hogy alkalmas kavicskitermelésre, mivel megfelelő mennyiségű sódert és agyagot tartalmazott, így ezek után megvásárolta az önkormányzat. Ami önmagában is jó üzlet volt, hiszen 160 ezer köbméter anyagot termelt ki innen az autópályát építő Colas Magyarország, neki ugyanis kézenfekvő volt, hogy innen a közelből jöjjön a kavics, és ne utaztatni kelljen sok kilométerről.

Jelenleg már az utolsó néhány köbméter kavicsot termelik ki a területről, amelyet követően elindulhat a rekultiváció, majd fejlesztés indulhat, ugyanis a településnek nagy ívű tervei vannak a kialakult tóval és környezetével. Amely egyébként jelen állapotában, önmagában is szép, ugyanis fasor vezet a főúttól a tópartra, ligetes környezetben van, körbefásítva, és a kitermelés során megmaradt egy félsziget is.

Ez lehet még szebb és persze vonzóbb a tervezett fejlesztések után.

– Az első ütemben egy rendezvénytér valósulna meg, egy rendezvénycsűr, a másodikban további infrastruktúra, víz, szennyvíz kiépítése, vizesblokkok. Majd a továbbiakban szabadtéri strand, játszótér, sportlétesítmény és horgászpart. Ha már működni fog a strand és a horgászat, akkor közvetlenül 3-4 munkahelyet is teremt a fejlesztés. Mivel a környéken hasonló fürdési és horgászati lehetőség nincs, így bízunk benne, hogy vonzza majd a látogatókat – mondja Tóth József, Halmaj polgármestere.

Vonzerőt növel

Mint mondja, az elmúlt harminc év egyik legjelentősebb kihatású fejlesztése lehet a vizes szabadidőpark, ami hosszú távra befolyásolhatja a település vonzerejét. Éppen ezért a település saját forrást is fordít arra, hogy mielőbb megvalósulhasson a teljes beruházás. Még idén szeretnék elkezdeni, az első ütemre, a rendezvénycsűrre már megkérték az építési engedélyt, jövőre a közfoglalkoztatásban folytatódik majd a munka, és a további források bevonásának tükrében nagyjából négy év alatt készülhet el minden, amit terveznek.

– Az első ütemhez 8 milliós forrást nyertünk el rendezvénytérre és fedett-nyitott közösségi terekre. A közfoglalkoztatási programba is bevonjuk a beruházást, de turisztikai célú pályázati forrást is szeretnénk bevonni, ahogy saját forrást is felhasználunk majd – mondja a polgármester.

A horgászattal kapcsolatban már egy szakemberrel is együttműködnek, aki készíti a tervet, és az ő segítségével elkezdik a halak betelepítését saját forrásból, hiszen azok megtelepedéséhez idő kell. Előbb keszeget és kárászt, majd pontyot terveznek, utóbbit akkor, ha már a növényzet is rendben lesz. A víz 3,5–4 méter mély, és az összterületen egyhektáros lesz a horgászrész. A jelenlegi betonépítményeket is hasznosítják a félszigeten, ezek tetejére egy kávézóteraszt terveznek, ahonnan szépen rálátni majd az egész tóra.

Számtalan terv

Emellett még számtalan dolog szerepel az elképzelések között. Így parkolók, piknikező, kerékpártároló és sétány kialakítása. A félszigettel szemben és a horgászstégekkel átellenben egy napozóterasz, amelyet egy stég kötne össze keresztben a félszigettel. Csónakkikötő, mini sportpálya, strandfoci, kosárlabda, a kicsiknek játszópark, csúszda a strandra. Csupa olyasmi, ami vonzó lehet a kilátogatóknak a településvezető reményei szerint.

(A borítóképen: Jelenleg már az utolsó néhány köbméter kavicsot termelik ki a területről)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában