Sportújságírás

2020.07.02. 14:30

Sport, rádió, hit – az újságíró életútja

Novotny Zoltán büszkén vallja, hogy hosszú évekig vezette a Magyar Sportújságírók Szövetségét.

Tóth Zoltán

Fotó: TZ

Ezzel a címmel jelent meg Boda Zsuzsa szerkesztésében egy interjúkötet a rádiós sportújságírók doyenjének, a minap 80. születésnapját ünnepelt Novotny Zoltánnak életútjáról.

Rendhagyó helyszínen, a budapesti Deák téri evangélikus templomban – ahol a sportriporter évtizedek óta presbiteri szerepet tölt be – mutatták be kedden a könyvet, amelyet a szerző mellett Gács Péter nyugalmazott evangélikus püspök ajánlott a nagyérdemű figyelmébe.

A Luther Kiadó gondozásában megjelent interjúkötet négy fejezetben meséli el Novotny Zoltán nagy ívű életművét „Az első lépésektől” az „Évtizedek mikrofonközelben” és a „Műfajok kavalkádján” át a „Hit dolgai”-ig.

A rádió örök!

Az ismert és elismert rádiós – aki a mai napig is jelentkezik élőben az általa megteremtett NB I.-es körkapcsolásos közvetítések során – a tőle megszokott igényességgel, alapossággal, felkészültséggel – amely egyfajta etalont is jelent a szakmájában – mesél a gyermekkoráról, a családi háttérről, ami hozzásegítette a riporteri munkához. Szól vérprofi rádiós múltjáról, a 13 nyári olimpiáról és a számtalan világ- és Európa-bajnokságról, válogatott mérkőzésekről, amelyekről közvetíthetett. Büszkén vallja, hogy hosszú évekig vezette a Magyar Sportújságírók Szövetségét, amely munkája elismeréseként az idén átvehette a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) életműdíját, amelyet legjelentősebb kitüntetései között tart számon.

Amikor a jövőről faggatta a püspök, a legnagyobb hazai sportriporter, Szepesi György szavait citálta: „a rádió örök!”.

(A borítóképen: Novotny Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában