pénzadomány

2020.07.24. 14:30

Segítséggel építik az utat

Erdélyi testvértelepülésének gyűjtenek pénzadományt a borsodi község lakói.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Sajóvámosi Önkormányzat

Kosteleket, Sajóvámos testvértelepülését gyimesi csángók lakják, 98 százalékban magyarok. A település tengerszint felett 1000 méterre található, a hegyek között. Korábban Hargita megyéhez tartoztak, aminek központja Csíkszereda. Az út, amelyet most fel akarnak újítani, Kosteleket és Csíkszépvizet kötné össze. A csodálatos erdős terület neve Szellő-tető.

Szólóénekesként szerepelt

Kosteleken „magyar házat” is működtetnek, a magyar nyelvet és kultúrát oktatják. A kultúra ápolásának egyik élharcosa egy pedagógus, Vaszi Levente, aki a Duna Televízió „Röpülj, páva” című műsorában pár évvel ezelőtt szólóénekesként lett közönségdíjas. Ő az, aki felkarolta az út helyreállításának ügyét – mondta Váradi Lajos, Sajóvámos polgármestere. Most 130 kilométeres kerülővel tudnak csak eljutni a városba. Ha megépül a hegyi út, akkor 30 kilométerre csökken a távolság. Jelenleg csak terepjáróval lehet közlekedni a patakokkal és erdővel övezett területen. Az a cél, hogy személyautóval is megközelíthető legyen. Továbbá a turizmus fellendülését is remélik attól, ha már nem lesz elzárva a külvilágtól a kis erdélyi ékszerdoboz. Most a romániai Bákó megyéhez tartoznak közigazgatásilag, de az ígéretek ellenére nem kezdődött el hosszú évek óta az út helyrehozatala. Így az ott lakók úgy döntöttek, önerőből kezdik el a munkálatokat. Munkagépeket béreltek, és elkezdték az útépítést. Az erdélyi magyarok, Magyarországon több civil szervezet, illetve város is segíti őket. Akad támogató Miskolcról, Sopronból és Szegedről is. Viszont Sajóvámos lakói sem tétlenkedtek, az önkormányzat felhívására ők is beálltak testvértelepülésük segítői közé – mondta a polgármester. Hozzátette, hogy a közösségi oldalon megosztott videóban jól látható, hogy egy közös cél érdekében összefogva milyen nagy dolgokat lehet megvalósítani, ami példaértékű. A kezdeményezésre felfigyelt a romániai magyar televízió és a Duna Televízió is, amely kisfilmet készített a civil kezdeményezésben megvalósuló útfelújításról.

A kostelekiek projektjük utolsó fázisában vannak, melyre még nincsen meg az anyagi fedezetük, és ehhez várják a segítséget. A polgármester elmondta, arra kérik a helyieket, hogy aki bármilyen összeggel tudja őket támogatni, az a Kostelek Szellő Egyesület számlájára utalhatja a pénzt.

Nem ez az egyetlen módja annak, ahogyan a testvértelepülést segítik. Minden évben advent időszakában is rendszeresen szerveznek gyűjtést a kosteleki családoknak. Sokan nagyon szerény körülmények között élnek, ezért tartós élelmiszert, ruhát, játékokat és könyveket is szívesen fogadnak. Sajóvámos delegációja minden év szeptemberében meglátogatja az erdélyi települést, és elviszi az adományokat. A kostelekiek pedig általában nyáron jönnek Sajóvámosra, mégpedig A zene ünnepe elnevezésű rendezvényre, ami sajnos idén a járvány miatt elmaradt. Az említett útépítés kezdeményezője, Vaszi Levente is rendszeres fellépője az eseménynek, minden alkalommal a gyimesi csángó népzenét népszerűsíti zenésztársaival. Most ugyan nem tudtak ideutazni, de korábban volt már magyarországi lemezbemutató koncertturnéjuk egyik állomása Sajóvámos.

(A borítóképen: Vrencsán Anita is Vaszi Levente tanítványa)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában