hazai turizmus

2020.07.22. 16:00

Sárospatakon már „éledezik” a turizmus

A közkedvelt helyek listáján egyre feljebb kerül Tokaj-Hegyalja, Zemplén és benne Sárospatak.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Lassan újra magára talál a sárospataki turizmus, ám a megszokott nyári vendégforgalomtól még mindig messze van. A koronavírus idején a városba látogatók száma – más településekhez hasonlóan – szinte nullára csökkent és bár még messze nem ért véget a pandémia, az esetszámok jelentős csökkenésével egyre többek kelnek útra. Egy közelmúltban megjelent felmérés szerint más évekhez képest többen választanak idén biztonságosabbnak ígérkező hazai célpontokat a kikapcsolódáshoz és elsősorban rövidebb idejű üdüléseket terveznek. A kutatás eredményei között egyebek mellett az is szerepelt, hogy ugyan a Balaton és a Dunakanyar vonzereje még mindig utolérhetetlen, de a közkedvelt helyek listáján egyre feljebb kerül Tokaj-Hegyalja, Zemplén és benne Sárospatak.

Több vonzó célpont

Aros János, a város polgármestere már több alkalommal is elmondta, hogy a vendégéjszakák száma az elmúlt időszakban minden évben átlagosan 10-10 százalékkal növekedett és lassan elérte a 100 ezret. A jegyet váltó turisták száma pedig 600 ezer körül van évente Patakon. Ebben nagy szerepe van 250 ezres vendégszámával a Végardó Fürdőnek, de továbbra is vonzó a Magyar Nemzeti Múzeumhoz tartozó Rákóczi Múzeum a maga tartósan 130-150 ezer körüli látogatói körével. Érzékelhetően növeli ezt a számot a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtára, valamint ugyancsak közkedvelt turisztikai célpont és egyre több látogatót vonz az internetes szavazásokon két alkalommal is az ország legszebb természeti értékének választott Tengerszem. Itt egyébként komoly fejlesztéseket hajt végre éppen az önkormányzat, amelynek eredményeként a várostól körülbelül egyórányi sétára elterülő, részben emberi tevékenység, részben pedig a természet építőmunkájának eredményeként létrejött látványosság könnyebben megközelíthetővé válik. A beruházások még folynak, de egy részük már elkészült, látogatható például a kilátó, valamint használható a via ferrata pálya is.

Felemás újraindulás

A napról-napra növekvő vendégforgalom a városban is látszik, bár még mindig vannak benne bicsaklások – közölte az Észak-Magyarországgal a legjelentősebb helyi szállásadó, vagyis a Hotel Bodrog és Wellness igazgatója. Bágyi Péter elmondta, egyfelől – főleg hétvégenként – újra vannak foglalásaik és vendégeik is, másfelől a járvány újbóli terjedésének hírére ismét sokan mondják le a foglalásokat, elsősorban az idősebb és középkorú turisták. Ez azért is komoly kérdés Sárospatakon, mert a kulturális kínálatáról ismert zempléni várost általában elsősorban ezek a korosztályok választják.

Az igazgató ezzel együtt biztatónak nevezte a szakmai szervezetek adatbázisában fellelhető adatokból kiolvasható trendeket, amelyek azokat a korábbi felvetéseket igazolják, ami szerint a magyarok idén elsősorban hazai célpontokat választanak majd.

Bágyi Péter hozzátette: a vendégek nélküli időszakot arra használták ki, hogy elvégezzék a szálloda szükséges beruházásait, még a jövő évre tervezett munkákat is igyekeztek elvégezni most. Ennek köszönhetően szeptemberre teljesen megújulva tudják fogadni a vendégeiket – mondta. Hozzáfűzte: az ugyancsak általuk üzemeltetett végardói üdülőparkban kisebb a visszaesés.

(A borítóképen: A sárospataki Rákóczi-vár az egyik leglátogatottabb hely a városban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában