titkok

2020.07.18. 09:30

Összevesztek a lovagok

Különös titkot rejt a királynék vára hálótermének ülőfülkéje.

Hajdu Mariann

Forrás: Diósgyőri vár

Eredeti részletre figyelhet fel a szemfüles látogató a Diósgyőri várban. A királynék várának déli palotaszárnyában – a hálóteremben a sokszögű ülőfülke felett látható egy úgynevezett csipkeboltozat (lsd kisebb képünkön – a szerk.), mely csaknem teljes épségben átvészelte az évszázadokat. Restaurálása során kiderült, hogy a boltozat festett volt, tehát valaha élénk színekben pompázott. A záróköve pedig az egyetlen a várban, mely az eredeti helyén megmaradt.

Összevesztek

A rajta látható ábrázolás: két – vélhetően kockázó – lovag, akik összekülönböztek a játékon, az egyik a tőréhez, a másik a szemben ülő szakálla felé nyúl.

Fotó: Diósgyőri vár

De hogy mi lehet a valódi történet, csak találgatni lehet. Almási Beatrixtól, a vár kommunikációs menedzserétől még megtudjuk a részleteket: bár a jelenet ma már nehezen kivehető, de a restaurátorok tolmácsolták, mi látható a képeken. A tárlatvezetések során mindig elmesélik az összekülönböző lovagok sztoriját mindig nagy sikert aratva. Almási Beatrix megjegyezte, érdekes, hogy mennyi titkot rejt a vár, ezek nagy részét észre sem vennénk, ha például nem tekintenénk fel a plafonra.

(A borítóképen: Nem lehetett rossz elücsörögni a sokszögű fülkében)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában